Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

29. september: Na današnji dan leta leta 2011 je umrl legendarni narodno-zabavni glasbenik Lojze Slak

S svojim ansamblom je Lojze Slak slovensko narodno-zabavno glasbo ponesel tudi v tujino, v zadnjih letih pa jo je z nepričakovanimi potezami, kot so bili nastopi z rockovsko skupino Big Foot Mama, skušal približati tudi mlajšim poslušalcem. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
false

Foto: Mozaik Dobrega pastirja, detajl iz poda Oglejske bazilike, Vir: Wikipedia

Na današnji dan leta 2011 je v 80. letu starosti za posledicami kostnega raka umrl legendarni slovenski narodno-zabavni glasbenik Lojze Slak. Več kot pol stoletja je bil legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, mojster diatonične harmonike, avtor mnogih zimzelenih skladb in vodja skupine Ansambel Lojzeta Slaka. "Svoje" glasbilo, diatonično harmoniko, je izpopolnil s šestim gumbom za igranje basov in gumbom za desno roko. Rodil se je 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne Peči na Dolenjskem. Njegove skladbe, med katerimi je več ponarodelih, so izšle na več kot sto zvočnih posnetkih. Narodno-zabavno glasbeno zakladnico je Slak obogatil z več kot petsto izvirnimi vižami in mnogimi odličnimi besedili, njegovo glasbeno smer pa posnema več sto skupin doma in v tujini.

Po silovitih turških napadih, ki so v drugi polovici 15. stoletja močno prizadeli slovenske dežele, se je oglejska patriarhija odločila preprečevati popuščanje moralne drže cerkvenega stanu. Patriarhov kancler Paolo Santoni se je na današnji dan leta 1485 v ta namen odpravil na vizitacijo Koroške in Ziljske doline.

Na današnji dan leta 1547 se je v Alceli rodil španski pesnik, dramatik in romanopisec Miguel de Cervantes Saavedra, avtor slavnega romana Don Kihot.

Leta 1824 so na območju porušenega obzidja kapucinskega vrta ob Kongresnem trgu v Ljubljani oblikovali park Zvezda. Utelešal je tip značilnega klasicističnega parka in idejo o mestu, povezanem z naravo, ki so jo k nam prinesli Francozi.

V Doberdobu je na današnji dan leta 1880, star komaj 42 let, umrl jezikoslovec in učitelj Ivan Rejec. Po študiju bogoslovja v Gorici je najprej delal kot kaplan in učitelj v Števerjanu in Devinu. Izboljšal in razširil je knjigo Laški, Nemški in Slovenski pogovori.

Na današnji dan leta 1902 je umrl veliki francoski pisatelj Emile Zola, ki velja za začetnika in najpomembnejšega predstavnika naturalizma.

Na današnji dan leta 1913 je umrl Rudolf Diesel. Njegov najpomembnejši izum je motor na pogon s plinskim oljem – dizlov motor.

"Rusi so se iz volinijskega trdnjavskega ozemlja umaknili za Putilovko. Novi uspehi Nemcev pred Dvinskom, pri Smorgonu. Na italijanski fronti položaj neizpremenjen," tako je tržaška Edinost naslovila poročila s front prve svetovne na današnji dan leta 1915.

Na današnji dan leta 1928 se je v Šentjuriju pri Novem mestu rodil slovenski pesnik, prevajalec, urednik, publicist, znan kulturni delavec Tone Pavček. Umrl je 20. oktobra 2011 v 84. letu starosti.

V Mariboru se je na današnji dan leta 1929 rodil akademik, pesnik in prevajalec Janez Menart. Znamenita zbirka Pesmi štirih je pomenila konec obdobja družbeno angažiranega pesništva. Ob 45. obletnici izida je tako opredelil njeno novost za tedanji slovenski parnas: Izrazito komunikativnost poezije Janeza Menarta dokazujejo tudi številni prevodi.

"Jugoslavija ima nujno pravico do mesta Trsta, ker leži to mesto na jugoslovanskem narodnostnem ozemlju, samo pa je narodnostno mešano. Največjega moralnega pomena je tudi dejstvo, da je tržaško prebivalstvo že tolikokrat izrazilo svojo željo, da se Trst priključi Jugoslaviji." Tako je na današnji dan leta 1945 na prvi strani pisal Primorski dnevnik.

Na današnji dan leta 1949 se je v Postojni rodil režiser, novinar, scenarist in prevajalec Jadran Strle. Ob začetku šolskega leta 2012 se je tako spominjal svojega profesorja iz postojnske gimnazije: V Ljubljani je študiral primerjalno književnost in filozofijo. Z mednarodno štipendijo je dve leti živel na Kubi. Za televizijo je posnel več kot 100 dokumentarnih filmov, pretežno o primorski kulturni dediščini.

V Portorožu je na današnji dan leta 1985 umrl publicist in politik Vlado Kozak. Bil je viden predvojni komunist, v partizanih član agitpropa, po osvoboditvi urednik Kmečkega glasa, Ljudske pravice in Slovenskega poročevalca, kasneje še vodja vladnega tiskovnega urada.

Zimzelena uspešnica skupine The Beatles Yesterday je na vrh ameriške lestvice najbolj poslušanih popevk prodrla na današnji dan leta 1965 in tam ostala rekordnih 11 tednov. Televizijski postaji BBC in MTV ter revija Rolling Stone Magazine sta jo leta 1999 razglasili za pesem stoletja.

V Ljubljani se je na današnji dan leta 1949 rodil kantavtor Tomaž Pengov. V rodnem mestu je študiral umetnostno zgodovino. Glasbeno pot je začel konec šestdesetih let minulega stoletja. Leta 1973 je izdal prvo veliko kantavtorsko ploščo Odpotovanja, snemanja se je po dobrem desetletju tako spominjal Sledile so še tri plošče, več zgoščenk, pesniških zbirk in zvočnih knjig. Leta 1997 je prejel Ježkovo nagrado. Umrl je 10. februarja 2014.


Zadnji prispevki