Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

3. december: Rodil se je France Prešeren

false
Foto: France Prešeren, Vir: Wikipedia

Slovenske leksikografije si skoraj ne moremo zamišljati brez njenega klasičnega dela, slovensko-nemškega slovarja Maksa Pleteršnika. Ta slovničar in prevajalec, profesor slovenščine v Mariboru, Kranju, Gorici, Trstu in Ljubljani, se je rodil na današnji dan leta 1840 v Pišecih pri Brežicah.

Na pobočjih Kalvarije nad Podgoro pri Gorici je na današnji dan leta 1915 padel pisatelj in kritik Scipio Slataper. V Firencah je diplomiral z nalogo o dramah Henrika Ibsena, ki jo je dopolnjeval do smrti. Leta 1912 je izdal knjigo avtobiografskih spominov, Moj Kras. Kasneje se je pridružil italijanskim nacionalistom in izdal knjigo Meje, ki jih potrebuje Italija. Profesor Atilij Rakar je našim novinarjem zaupal zanimivo misel o tržaški književnosti.

Na današnji da leta 1915 je general Joseph Joffre postal načelnik generlaštaba francoske armede, Edinost pa je redno objavljala tudi poročilo maršala Cadorne: "Na vrhovih severozapadno od Gorice nam je trajni srditi boj tudi včeraj prinesel nekaj uspehov v odseku med Pevmo in cesto Števerjan-Gorica."

Na današnji dan leta 1800 se je v Vrbi rodil pesnik France Prešeren. Našo liriko je, še posebej z mojstrskim Sonetnim vencem, dvignil na raven evropskega Parnasa. Najbrž je na pobudo goriškega prijatelja Vertovca napisal Zdravljico, našo sedanjo himno, ki je zaradi cenzorskih prepovedi izšla šele leta 1848, o čemer podrobneje Stane Bačar. Josip Vidmar pa je o pomenu Prešerna za partizane povedal, da jih je slednji neprestano spremljal med bojem.


Zadnji prispevki