Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

30. junij: Na današnji dan leta 1810 se je rodil pesnik in esejist Jakob Frast

false
Stanko Vraz, Foto:Wikipedia

V Cerovcu pri Ljutomeru se je na današnji dan leta 1810 rodil pesnik in esejist Jakob Frast, bolj znan kot Stanko Vraz. Za Slovence je najpomembnejša Vrazova knjiga Narodne pesmi ilirske, koje se pevaju po Štajerskoj, Kranjskoj, Koruškoj i zapadnoj strani Ugarske. Gre za prvo slovensko besedilo v gajici - pisavi, ki so jo na Hrvaškem že uporabljali, med Slovence pa se je razširila šele nekaj let pozneje.

"Severne Raweruske naše čete na ruskih tleh. Rusi potisnjeni proti Strmilovi-Kamionki. Na italijanskem bojišču tudi včeraj ničesar posebnega," je poročala tržaška Edinost na današnji dan leta 1915, ko je z Dunaja prenesla še novičko, da "Italijansko sanitetno osobje odpremlja, zlorabljajoč ženevsko konvencijo, strojne puške na nosilih."

"Kdo vedri in oblači v tržaškem Verdijevem gledališču," se je spraševal nepodpisani poročevalec sobotnega Primorskega dnevnika na današnji dan leta 1945: »Res ne moremo razumeti, kako morajo naše oblasti dovoliti, da so na raznih vodilnih mestih še vedno ljudje, ki so dobro znani kot fašisti od vseh početkov in kot sodelavci nemških okupatorskih oblasti?«

V Opatiji je na današnji dan leta 1985 umrl tigrovec in podjetnik Jože Vadnjal. Leta 1914 so ga mobilizirali za gradnjo utrdb na soški fronti. Kasneje je v strelskih jarkih pri Piavi zbolel za malarijo. Jože Vadnjal je bil pobudnik oboroženega odpora proti fašističnim kazenskim pohodom po vaseh Pivke v letih 1922-1925 in bil med ustanovitelji Tigra na Nanosu leta 1927. Že kot upokojenec se je leta 1982 tako spominjal revolucionarnih časov:

V izolski bolnišnici je na današnji dan leta 2003 umrla novinarka Ivica Tratnik. Po končani srednji šoli na Reki se je po osvoboditvi vpisala na ljubljansko medicinsko fakuleto in se v drugem letniku prepisala na Filozofsko fakulteto, vendar je študij prekinila, saj se je že aprila leta 1950 zaposlila v koprski delniški družbi Radiofonija. Delala je v kulturni redakciji italijanskega programa.


Zadnji prispevki