Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

4. julij: Leta 1925 se je v Ponikvah na Krasu rodil Ciril Zlobec

ciril zlobec
Ciril Zlobec je leta 2015 postal ime leta po izboru poslušalcev Vala 202. Ob svoji 90-letnici je izdal pesniško zbirko Ljubezen - čudež duše in telesa ter jo posvetil svoji ženi, zbirko pa zasnoval kot ljubezensko življenjsko zgodbo. Foto: Val 202
Marie Curie

Marie Curie je bila pionirka na področju raziskovanja sevanja, skupaj z Becquerelom in možem kot prva ženska Nobelova nagrajenka za fiziko in osem let kasneje tudi Nobelova nagrajenka za kemijo. Foto: Arhiv RTV SLO/CERN

Na današnji dan leta 1054 je eksplodirala najsvetlejša zvezda v času človekovega opazovanja - Supernova v ozvezdju Zete Tauri. Pri belem dnevu so jo lahko opazovali 23 dni. Njeni ostanki, znani kot meglica Rakovica, imajo premer 48 bilijonov kilometrov in se še razširjajo. Oddaljena je kakih štiri tisoč sto svetlobnih let.

Na današnji dan leta 1776 so ZDA razglasile neodvisnost.

Prva uredba francoskih oblasti o organizaciji šolstva, odlok je podpisal maršal Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont na današnji dan leta 1810, je namesto trivialke, glavne šole in normalke uvedla enotne štirirazredne osnovne šole, iz katerih so učenci prestopali v poklicne šole ali nižje gimnazije, ki so bile v Ljubljani, Kranju, Novem mestu, Postojni, Idriji, Trstu, Gorici in Kopru.

"Nov poraz Italijanov pri Tržiču. Napadi na goriško predmostje krvavo odbiti," tako je Edinost na današnji dan leta 1915 strnila poročila o najbližjih spopadih prve svetovne vojne. "Po brezuspešnih napadih pri Zagraju in Polazzu, se je pričel proti večeru najmanj od dveh pehotnih divizij izvršeni napad proti oddelku planote pri Doberdobu. Naše za boj navdušene čete so vrgle, kakor vedno, sovražnika povsod nazaj."

Ob spoštljivem življenjskem jubileju voščimo Cirilu Zlobcu, ki se je na današnji dan leta 1925 rodil v Ponikvah na Krasu. Prve pesmi je objavil že v ilegalnem dijaškem listu v Kopru. Kot partizan je konec vojne dočakal v osvobojenem Trstu. Po osvoboditvi je doštudiral slavistiko ter pisal o kulturi v številnih uredništvih v Ljubljani. Kasneje je bil politik, nazadnje je bil član predsedstva Slovenije. Prisluhnimo odlomku oddaje ob pesnikovem 60. življenjskem jubileju, ko je založba Lipa izdala antologijo Zlobčevih pesmi z naslovom Beseda.

V bližini savojskega kraja Sallanches je na današnji dan leta 1934 umrla znanstvenica Marie Sklodowska Curie. Odkrila je radij in polonij. Leta 1903 sta z možem Pierrom Curiem prejela Nobelovo nagrado za fiziko, leta 1911 pa je prejela še Nobelovo nagrado za kemijo. Blažka Müller Pograjc, ki je avtorica gledališke predstave o znanstvenici, je povedala

Na današnji dan leta 1941 se je rodil slovenski pesnik in prevajalec Tomaž Šalamun. Izdal je prek trideset pesniških zbirk. Že v prvi zbirki (Poker) je uporabljal svoj jezik, s katerim je vpeljal v poezijo besede, ki so prej v pesmih veljale za tabu. Vpeljal jih je na tak način, da so se prilegale v njegove pesnitve. Nikoli ni pisal v prvi osebi. Umrl je 27. decembra 2014 v starosti 73 let.

Na današnji dan leta 1900 se je v New Orleansu rodil Louis Daniel "Satchmo" Armstrong. Že kot fant je igral trobento na ladjah na Mississipiju. Leta 1922 je postal trobentač v čikaškem orkestru Oliver's Creol Jazz Band, kmalu zatem je ustanovil lastne zasedbe. Kot trobentač, vodja orkestrov in pevec dixieja je nastopal po vsem svetu. 1965 in štiri leta pozneje je nastopil tudi v Ljubljani.

Na današnji dan leta 2003 je umrl ameriški soul glasbenik Barry White. Na glasbenem področju je bil aktiven več kot 40 let. Vrhunec slave je dosegel v 70. letih s hiti, kot so I'm Gonna Love You Just a Little More Baby, Never Gonna Give Up, Love's Theme, You're the First, the Last, My Everything in Can't Get Enough of Your Love, Babe.


Zadnji prispevki