Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

4. maj: Umrl je Josip Broz - Tito

Dežnik je bil v antiki predvsem parasol, senčnik in protokolarni pripomoček kraljev in visokega plemstva. Šele na današnji dan leta 1715 je Jean Marius predstavil zložljivi dežnik. Tako so se Parižani po mestnih ulicah sprehodili tudi v deževnih dneh, Pariz pa je kmalu postal svetovno modno središče.

V Postojni se je na današnji dan leta 1914 rodila plavalka in kostumografka Nada Lampret Souvan. Odraščala je v Ljubljani, kjer je že kot najstnica zablestela v plavalnem klubu Ilirija, za katerega je nastopala na evropskem prvenstvu v Parizu leta 1931. V Ljubljani je študirala francoščino, leta 1935 je na Dunaju končala študij na Akademiji uporabnih umetnosti. Bila je pionirka med modnimi oblikovalkami. Kot kostumografka se je uveljavila po drugi svetovni vojni, najprej v gledališčih, zatem pa še v filmu.

"Predor ruske fronte v zahodni Galiciji, Boji na Galipoljskem polotoku," tako je večerna izdaja tržaške Edinosti na današnji dan leta 1915 naslovila poročila z bojišč prve svetovne vojne. "Po poročilu lista Petersburškija Vjedomosti so pričeli zavezniki veliko akcijo na Poljskem. Vrše se nova premikanja čet v smeri proti Osowcu in Varšavi."

Na današnji dan leta 1945 je domobranska politična policija na Turjaku po mučenjih usmrtila 26 zaprtih vodilnih aktivistov Osvobodilne fronte. Po osvoboditvi Trsta se je močna nemška skupina skušala z Reke prebiti proti Trstu, da bi se predala zaveznikom, vendar so jo enote IV. Armade obkolile in jo v bojih 4., 5. in 6. maja razbile, je poročal Partizanski dnevnik.

Na današnji dan leta 1980 je v Ljubljani umrl Josip Broz - Tito, predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije, predsednik Zveze komunistov Jugoslavije, maršal Jugoslavije. Titova vloga še čaka na celovito zgodovinsko osvetlitev. Dejstvo pa je, da je ob 15:05 Jugoslavija obstala. Naša radijska postaja je pripravila poseben žalni program, ki ga je pripravila Neva Lukeš.

Danes se spominjamo očeta klavirja, florentinskega izdelovalca čembalov, Bartolomea Christofiorija. Rodil se je na današnji dan leta 1655. Leta 1709 je objavil opis in skico prvega klavirja, ki ga je uveljavil Johann Stein z Mozartom in Beethovnom. John Broadwood pa je leta 1783 patentiral klavir s pedalom, sedanjo obliko pa mu je leta 1855 dal znameniti Steinway.

Na današnji dan leta 1948 se je rodil slovenski kitarist Marjan Malikovič. Velja za enega vodilnih zabavnoglasbenih kitaristov z obalne scene. Sodeloval je s skupinami Kameleoni, Faraoni, Srce, September in Karamela.

Na današnji dan leta 1964 se je v Kopru rodil psihiater Andrej Marušič. Študij medicine je končal na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je zaključil tudi magistrski študij s področja kardiologije. Iz psihiatrije je doktoriral na univerzi King's College v Londonu. Bil je direktor Inštituta za varovanje zdravja. V arhivu hranimo odlomek razmišljanja Andreja Marušiča o vplivu genetike na odkrivanje samomorilnih tveganj. Andrej se je že kot najstnik posvečal glasbi. Prisluhnimo mu v skladbi Noč uničuje.


Zadnji prispevki