Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

5. maj: Rodil se je koprski škof Janez Jenko

false
Janez Jenko je bil koprski škof med letoma 1977 in 1987. Foto: Wiki Commons

V nepojasnjenih okoliščinah so na današnji dan leta 200 ubili vojskovodjo Sun Ceja, ki je postavil temelje države Vzhodni Wu. V zgodovino se je zapisal kot 'kralj vojne' vzhodne kitajske dinastije Han.

V Mavčičah se je na današnji dan leta 1910 rodil apostolski administrator in koprski škof Janez Jenko. Po doktoratu je bil leta 1964 imenovan za apostolskega administratorja Slovenskega Primorja, leta 1977 je postal prvi koprski škof po letu 1830. Njegov naslednik Metod Pirih se ga tako spominja.

"Hindenburg nadaljuje v severozapadni Rusiji ofenzivne kretnje in že ogroža oskrbo ruskih armad. Na francoskem bojišču so Nemci nadaljevali napad pri Ypernu," je na današnji dan leta 1915 poročala tržaška Edinost.

V osvobojeni Ajdovščini je bila na današnji dan leta 1945 na seji Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta ustanovljena prva slovenska vlada. V arhivu hranimo pričevanje Martina Greifa - Rudija. Zavezniki so osvobodili zadnje nacistično koncentracijsko taborišče Mauthausen. Ema Tul se spominja: "Ja. 5. maja sem bila osvobojena, 6. maja sem imela 20 let. Imela sem 30 kilogramov, nisem mogla niti govoriti. Imela sem srečo, da sem prišla spet k sebi in danes imam 83 let in sem še tukaj."

V Ljubljani je na današnji dan leta 1955 umrl izumitelj in letalski pionir Ivan Renčelj. Že od otroštva se je posvečal tehniki, letalstvu pa se je zapisal leta 1890. S tržaškim uradnikom Alfonzom Kjudrom sta izdelala letalo, enokrilni enosed z bambusovim ogrodjem in zračnim vijakom premera dveh metrov s premakljivimi krili. Renčelj se je kljub pomanjkljivi izobrazbi povzpel do izumiteljstva in uveljavil več patentov. Po prvi svetovni vojni je v Ljubljani odprl mehanično delavnico.

V Ljubljani je na današnji dan leta 1985 umrla defektologinja, publicistka in politična aktivitska Angela Vode. Pred drugo svetovno vojno je bila ustanovna članica komunistične partije. Leta 1947 je bila obsojena na Nagodetovem procesu. Leta 1982 je tako pripovedovala o Ivanu Cankarju. Alenka Puhar je leta 2005 objavila Skrite spomine Angele Vode.

V Ljubljani se je na današnji dan leta 1930 rodil skladatelj, aranžer, dirigent, saksofonist in klarinetist Karel Soss. Nadimek Ati mu je dal mlajši brat. Na Akademiji za glasbo je diplomiral iz klarineta, v Parizu pa se je izpopolnjeval kot saksofonist. Igral je v Plesnem orkestru Radia Ljubljana.


Zadnji prispevki