Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

6. december: Na današnji dan leta 1900 se je rodil Anton Ukmar - Miro.

false
Foto: Anton Ukmar - Miro, Vir: Primorske novice

Na Proseku se je na današnji dan leta 1900 rodil železničar in politik Anton Ukmar - Miro. Že kot mlad železničar se je iz Genove pred aretacijo umaknil v Jugoslavijo, v Parizu je delal v partijski komisiji za Julijsko krajino, se izobraževal v Sovjetski zvezi, pridružil pa se je španskim borcem in po osvoboditvi Genove postal poveljnik mesta. V arhivu hranimo Ukmarjevo pričevanje po vrnitvi z 8. kongresa Vsedržavnega združenja partizanov Italije, ki je bilo v Bologni leta 1971.

Danes se spominjamo utemeljitelja sodobnega iluzionizma. Na današnji dan leta 1805 se je rodil francoski čarovnik Jean-Eugene-Robert-Houdin.

Na današnji dan leta 1875 so predstavniki mladoslovenskega društva Soča in staroslovenskega Gorica ustanovili politično društvo Sloga, ki je izdajalo glasilo Soča.

"V uspešnih bojih pri Plevlju in v gorovju severno od Peči je bilo ujetih več sto sovražnikov. V Bitolj so vkorakali nemški in bolgarski oddelki," je na današnji dan leta 1915 ponedeljkova Edinost povzela poročilo Wolfovega urada iz Berlina.

V Trstu so zavezniki na današnji dan leta 1945 za določen čas prepovedali izhajanje Primorskega dnevnika, ki je je nastal 13. maja 1945, vendar segajo njegove korenine še dlje v preteklost. V arhivu hranimo pričevanje Franceta Vrega o začetkih Partizanskega dnevnika, predhodnika Primorskega dnevnika.

Mongolski osvajalec kan Batu je na današnji dan leta 1240 zavzel Kijev in si podjarmil ruske jugozahodne kneževine. Zaradi smrti velikega kana Ogadaja se je kan Batu vrnil domov, zatem ko je že zasedel Poljsko, Moravsko, Šlezijo in Ogrsko.

Tŕst je mesto na vzhodni obali istoimenskega zaliva. Marko Snoj, avtor Etimološkega slovarja slovenskih zemljepisnih imen, tako pojasnjuje venetski izvor imena Trst:

V Modeni so na današnji dan leta 1550 krstili skladatelja Orazia Tiberia Vecchia. Še v času študija bogoslovja je postal maestro di capellla v katedrali Salò. "L′Amfiparnaso" iz leta 1597 je komedijski madrigal s 13-mi prizori commedie dell′arte.


Zadnji prispevki