Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

7. december: Ustanovili so Združenje slovenskih športnih društev.

false
Foto: Barkovljanka, Vir: Wikipedia

V Trstu so na današnji dan leta 1970 ustanovili krovno športno organizacijo Slovencev v Italiji, Združenje slovenskih športnih društev, katere predhodnico je leta fašistična oblast razpustila leta 1927. Ob 30-ti obletnici je predsednik Jurij Kufersin povedal:

Na današnji dan leta 1850 se je v Ricmanjih rodil kmet in vaški načelnik Ivan Berdon. Z župnikom Antonom Požarjem sta protestno vpeljala unijatski grško-katoliški obred v staroslovenskem jeziku, s čimer so po po sodnih peripetijah izborili pravico do samostojne župnije, kar je leta 2006 Gorazd Pučnik tako komentiral.

V Škofji Loki se je na današnji dan leta 1915 rodil bančnik Niko Kavčič. Po končani trgovski akademiji je od leta 1937 delal v Kreditnem zavodu za trgovino in industrijo v Ljubljani. Ravnatelja Augusta Tostija se je tako spominjal. Niko Kavčič je bil generalni direktor Ljubljanske banke. Leta 1996 je izdal knjigo Pot v osamosvojitev.

"V kritiki diplomatičnega položaja pravi Temps, da je trdno prepričanje francoske vlade, da bi opustitev Macedonije pomenjala pogreško, in poudarja, da sedaj francoske politične ličnosti delajo na to, da se v zavezni Angleški utrdi in uveljavi to prepričanje," tako je Edinost povzela polemiko o bojih na balkanski fronti.

Trb`iž, italijansko Tarvisio, nemško in furlansko Tarvis, je mestece z več kot 5 tisoč prebivalci. Sodeč po starih zapisih se je ime razvilo iz latinskega Tarvisium, to pa je izpeljanka iz keltske besede tarvos v pomenu tur, kakor se je imenovalo izumrlo govedo.

Na današnji dan leta 1935 se je v Parizu rodil skladatelj Jean-Claude Casadesus, ki je glasbeno pot začel kot bobnar, po končanem konservatoriju pa je bil operni dirigent.


Zadnji prispevki