Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

8. april: Rodil se je pomorec, profesor, politik in diplomat Livio Jakomin

false
Livio Jakomin. Foto: Primorske novice

Na današnji dan leta 1870 je pri Svetem Lenartu umrl duhovnik, pridigar in filozof Anton Podreka. Videmska akademija znanosti ga je imenovala za dopisnega člana. Ugodili so njegovemu predlogu in državni licej poimenovali po Jakobu Stelinu, filozofu, o katerem je Podreka napisal obširno razpravo o njegovi teoriji morale.

"V dolini Laborcze in v ozemlju Dukelske depresije se je prvi, sredi marca izvršeni poizkus Rusov, da bi predrli našo fronto, izjalovil ob težkih izgubah," tako je četrtkova večerna Edinost na današnji dan leta 1915 povzela poročila z bojišč. Italijanski zunanji minister, baron Sidney Costantino Sonnino je dunajski vladi poslal predlog z ozemeljskimi zahtevami za ohranitev italijanske nevtralnosti v prvi svetovni vojni. Poleg Trentina je zahteval še območje Gorice, Gradiške in Tržiča, Avstrijci naj bi se umaknili iz Trsta, ki bi dobil poseben status.

V Pradah se je na današnji dan leta 1940 rodil pomorec, profesor, politik in diplomat Livio Jakomin. Po končani srednji pomorski šoli je študiral na Vojni pomorski akademiji v Splitu. Do leta 1969 je kot oficir delal v vojaški mornarici, potem pa je poučeval na srednji pomorski šoli v Piranu. Leta 1978 je postal republiški sekretar za promet in zveze, leta 1986 pa jugoslovanski generalni konzul v Trstu. Predaval je Fakulteti za pomorstvo in promet. Vodil je projektni svet za ustanovitev Univerze na Primorskem, o čemer je leta 2003 povedal.

Prve večstrankarske volitve so potekale na današnji dan in 22. aprila leta 1990. Večino je dobila združena opozicija Demos. Neposredno je bilo izvoljeno predsedstvo republike: za predsednika Milan Kučan, za člane pa Matjaž Kmecl, Ivan Oman, Dušan Plut in Ciril Zlobec.

Dolénji Novaki so razloženo naselje ob cesti Cerkno-Davča. Do druge svetovne vojne so kopali bakrovo rudo, danes pa je glavni vir dohodka turizem, zlasti s smučiščem na Črnem vrhu. Novák je bil nekoč naseljenec na krčevini, na novo izkrčeni zemlji. Pridevnik 'dolenji' je zaradi rabe v imenovalniku prešel v množinsko žensko sklanjatev. Fašisti so vas zato preimenovali v Novacchi di sotto.


Zadnji prispevki