Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

9. december: Na današnji dan leta 1940 se je rodil Marko Sulčič.

false
Foto:Marko Sulčič, Vir: Noviglas.eu

V Križu pri Trstu se je na današnji dan leta 1940 rodil kapitan Marko Sulčič. Po končani Pomorski šoli v Piranu se je zaposlil v slovenski pomorski agenciji Mediterranea v Trstu, zatem pa kariero nadaljeval na tankerjih ameriške družbe Chevron Shipping company. Ob izidu knjige Nafta, nastanek in razvoj svetovne naftne industrije, je v pogovoru z Ireno Cunja povedal.

Dolores Ibaruri - La Pasionaria se je rodila na današnji dan leta 1895 v mestecu Gallarte. Že v mladosti se je pridružila delavskemu gibanju. Ko je general Franco s pomočjo nacifašistov premagal republikance je emigrirala v Sovjetsko zvezo. Tam se je izobraževala in delala v Kominterni. Prisluhnimo arhivski izjavi iz leta 1935.

"Topovski boj na soški fronti je bil včeraj živahnejši kot zadnje dni. Popoldne je sovražnik napadel severni del doberdobske planote. Zvečer je več italijanskih torpedovk obstreljevalo Sesljan," je na današnji dan leta 1915 pisala četrtkova Edinost. Na današnji dan leta 1915 je goriški nadškof in metropolit Frančišek Borgia Sedej s kurijo in knjižnico s kar 20 tisoč izvodi preseleil v cisterijanski samostan Stično. Iz Gorice se je že 27.julija umaknil v Vipavo, zatem k rojakom na Cerkljanskem. Najdragocenejše knjige so že konec poletja leta 1915 iz Gorice spravili do Škofje Loke, spomladi leta 1916 pa v Stično.

Na Reki pri Cerknem se je na današnji dan leta 1925 rodila igralka, književnica, prevajalka in publicistka Irma Kacin - Flis. V Tolminu je končala učiteljišče, v partizanih je bila članica igralske skupine 9. korpusa, ki se je vnovič zbrala v Cerknem na proslavi 20. obletnice vstaje: ga-272. Po osvoboditvi je bila Irma Kacin - Flis upravnica Radia Slovensko primorje Ajdovščina in tudi vršilka dolžnosti direktorice naše radijske postaje.

V Ljubljani je na današnji dan leta 1985 umrl akademik in pravnik Gorazd Kušej. Po študiju in doktoratu v Ljubljani se je izpopolnjeval v Bordeauxu in na Dunaju ter na Akademiji za mednarodno pravo v Haagu. Leta 1969 se je tako spominjal, kako je po priznani habilitaciji napredoval do univerzitetnga profesorja.

Ústje je gručasta vas na severnih obronkih Vipavskih Brd. Etimologija imena ni jasna. Morda je primerljivo hrvaškemu krajevnemu imenu Uštica, kar bi se dalo izvesti iz besede 'vjčiti' v pomenu "kar sodi zraven, kar je pripisano skupnosti", kakor iz starocerkvenoslovanske besede 'vjčisti' v pomenu "všteto, prišteti, pripisati".

Na današnji dan leta 1905 so v dresdenski Semperoperi krstno uprizorili opero Salome`, ki jo je Richard Strauss napisal po poetični drami Oscarja Wilda.


Zadnji prispevki