Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

9. november: Leta 1814 se je v Idriji rodil učitelj in skladatelj Leopold Cvek

Napevi
Leopold Cvek je Napeve izdal leta 1851. Foto: MMC RTV SLO/mmc
false

Foto:James William Fullbright, Vir: Wikipedia

Glasbeno se spominjamo na današnji dan leta 1814 v Idriji rojenega učitelja in skladatelja Leopolda Cveka. Prve glasbene nauke je dobil pri organistu Viktorinu Kobalu. Kot učitelj in organist je služboval v Senožečah, na Vrhniki in v Dolu pri Ljubljani, kjer je leta 1851 izdal zbirko Napevi za svete pesmi. Njegova najbolj znana in dovršena ter kompozicijsko razvita je božična pesem Raduj, človek moj, v izvedbi Slovenskega okteta.

V Summerju se je na današnji dan leta 1905 rodil ameriški politik James William Fullbright. Bil je predstojnik univerze v Arkansasu. Leta 1942 je bil na listi demokratske stranke izvoljen v predstavniški dom, čez dve leti pa v senat ameriškega kongresa. Kot predsednik senatnega odbora za zunanjo politiko je leta 1964 obiskal tudi Postojnsko jamo. Prisluhnimo odlomku arhivskega posnetka:

"Avstrijske čete pregnale Srbe z višin severno Ivanjice. Nemci prekoračili zapadno Moravo med Kraljevom in Kruševcem na več mestih. Boji na višinah južno od Kraljeva. Galluitzeva armada zasedla v soboto ponoči Kruševac. Uspešno prodiranje Bolgarov v kotlino Leskovca," tako je na današnji dan leta 1915 poročala torkova Edinost.

V Žireh se je na današnji dan leta 1919 rodil zdravnik Polde Hladnik. Študij medicine v Ljubljani je moral zaradi vojne prekiniti. Kot sanitetni referent se je pridružil partizanom. Po končanem stažiranju v Ljubljani so ga leta 1949 poslali v Ilirsko Bistrico in Koper. V oddaji Radio Koper na obisku se je v pogovoru s Silvo Ferletič leta 1983 spominjal začetkov službovanja v Istri:

Spominjamo se znamenitega francoskega generala in državnika Charlesa De Gaulla. Umrl je na današnji dan leta 1970 v Colombeyu-les-Deuxu. Po vojaški akademiji je začel bleščečo vojaško kariero, ki je trajala vse do leta 1940, ko je v Londonu kot podtajnik vojaškega sveta Francoze pozval k odporniškemu gibanju proti kvislinškemu režimu maršala Petaina. V arhivu hranimo De Gaullovo izjavo o zavezniški zmagi 1945:

Na današnji dan leta 1975 je v Kopru umrl novinar Ecio Jazbec. V rodnem Trstu je končal učiteljišče, pedagogiko je študiral v Pisi in Livornu. Po osvoboditvi je poučeval in študiral na Visoki šoli za politične vede v Ljubljani. V Kopru je urejal časopis La nostra lotta, zatem pa je delal na naši radijski postaji, od leta 1967 kot odgovorni urednik. V arhivu hranimo zapis pogrebne slovesnosti, prisluhnimo Vasu Ventinu:

V Dvorjah se je na današnji dan leta 1835 rodil skladatelj Davorin Jenko. Na Dunaju je leta 1859 postal zborovodja Slovenskega pevskega društva, čez štiri leta je odšel v Pančevo, zatem pa je kot zborovodja in dirigent delal v Beogradu.

V Ljubljani je na današnji dan leta 2004 umrl novinar in publicist Milenko Šober. Na zagrebški univerzi je študiral elektrotehniko, ko so nacisti družino pregnali v Srbijo. Po osvoboditvi je delal na ljubljanskem radiu, kjer je postal nestor turističnih oddaj in oddaj o pomorstvu. 30 let je vodil sekcijo turističnih novinarjev pri stanovski organizaciji. Ko je prejel Tomšičevo nagrado ob upokojitvi, je tako razmišljal o turizmu:

Na današnji dan leta 1941 se je rodil ameriški glasbenik Tom Fogerty, ritem kitarist pri skupini Creedence Clearwater Revival, ki je samo čez lužo prodala več kot 26 milijonov albumov. Fogerty je umrl 6. septembra leta 1990.


Zadnji prispevki