Trenutno se predvaja:
Radijska kronika - na današnji dan:

9. oktober: Leta 1755 se je v Štanjelu rodil Jožef Anton Jakomini

false
Foto: Štanjel, Vir: Wikipedia

V Štanjelu se je na današnji dan leta 1755 rodil nabožni pisatelj Jožef Anton Jakomini. Po doktoratu iz teologije v Rimu je polnih 50 let služboval v Novi cerkvi in ustanovil nedeljsko šolo, ki jo je kasneje razvijal Anton Martin Slomšek.

Beseda pošta izvira iz latinske besedne zveze posita statio, ki je prvotno pomenila postajo za zamenjavo konj, pozneje pa razdaljo med takima postajama. Na današnji dan leta 1874 je bila z Bernskim sporazumom ustanovljena svetovna poštna zveza.

Slovenski Štajerci 26. strelskega polka so se bojevali za Vrh, posebno pa so se izkazali vjesenskih bojih leta 1915 na Doberdobu. Na balkanski fronti pa so čete centralnih sil vkorakale v Beograd.

Ameriški predsednik Harry Truman je že na zavezniški konferenci v Potsdamu sovjetskemu voditelju Josifu Visarionoviču Stalinu 24. julija 1945 omenil posest novega orožja z nenavadno uničujočo močjo, na današnji dan istega leta pa je razglasil, da ne bodo skrivnosti atomske bombe razkrili ne Britancem ne Kanadčanom.

V Ljubljani se je na današnji dan leta 1919 rodil zgodovinar Bogdan Novak. Po gimnaziji v Celju in Mariboru je v Ljubljani končal pravo. Po vojni je poučeval v Trstu, leta 1951 pa se je izselil v Združene države Amerike, kjer je v Chicagu študiral še zgodovino in doktoriral z disertacijo "Etnični in politični aspekti borbe za Trst", ki je razširjena in dopolnjena izšla tudi v knjižni obliki. Od leta 1970 je bil redni predavatelj na Univerzi v Toledu.

Danes slavi rojstni dan v Kopru rojena režiserka Katja Pegan. Po diplomski predstavi je režirala v novogoriškem gledališču. Kot dramaturginja je poskrbela za vsebino prvega Primorskega poletnega festivala. Pionirsko je utemeljila koprsko gledališče, 15. sezono je tako predstavila: Katja Pegan se je uveljavila tudi s svežimi režijskimi prijemi državnih proslav.

V 84. letu je v Ljubljani na današnji dan leta 2000 umrl Drago Ulaga. Po končanem učiteljišču je študiral v Berlinu na Visoki šoli za telesne vaje. Po osvoboditvi je predaval na visoki šoli za telesno kulturo. Kot prvi radijski reporter je poročal s tekme smučarskih skokov v Planici leta 1934, česar se je pred upokojitvijo tako spominjal:

V Parizu se je na današnji dan leta 1835 rodil skladatelj Camille Saint-Saens. Izkazal se je že kot kot mlad orglar, s 16 leti je napisal prvo simfonijo, sledila je kariera vrhunskega glasbenika.

Na današnji dan leta 1940 se je v Liverpoolu rodil britanski pevec, kitarist in skladatelj John Lennon. Bil je eden izmed ustanoviteljev legendarne skupine The Beatles, pozneje se je podal v samostojno glasbeno kariero, deloma skupaj z Yoko Ono. Poskušal se je tudi kot pisatelj, režiser in založnik. Znane so njegove skladbe Imagine, Mother, Stand by me in Woman. Umrl je pod streli Marka Davida Chapmana 8. decembra 1980.

Na današnji dan leta 1944 se je v Westmorelandu na Jamajki rodil Winston Hubert McIntosh, ki se je v glasbeno zgodovino zapisal kot kralj reaggeja, Peter Tosh. S pomočjo glasbe se je boril proti korumpiranemu režimu in za temeljne človekove pravice. Uspel je v Kingstonu, z Bobom Marleyjem in s skupino Wailers. Uspešno kariero je prekinil umor 11. septembra 1987. V spomin na uporniškega heroja Petra Tosha prisluhnimo pesmi Get up, stand up.


Zadnji prispevki