Trenutno se predvaja:
26. junij 2019 ob 10:13 Nagradne igre

Koga bo Radio Koper popeljal na koncert Marka Knopflerja? Preverite!

Mark Knopfler je vrhunski avtor, eden najboljših kitaristov vseh časov in nekdanji član ter pevec skupine Dire Straits. Izžrebali smo srečeneže, ki mu bodo lahko prisluhnili v živo!

Mark Knopfler bo v Sloveniji nastopil v okviru turneje Down The Road Wherever, ki jo je začel v začetku leta s koncertom v Barceloni. Turneja se tako nadaljuje po vsej Evropi, končala pa se bo julija v Veroni. Avgusta in septembra namreč sledijo koncerti čez lužo.

Knopfler je album Down the Road Anywhere posnel v svojem studiu British Grove v zahodnem Londonu, na trenutni turneji pa sodeluje z razširjeno 10-člansko zasedbo, večina izmed glasbenikov pa z njim sodeluje že več kot dve desetletji. To so: Guy Fletcher (klaviature) , Richard Bennett (kitara), Jim Cox (klavir), Mike McGoldrick (piščalka in flavta), John McCusker (strgalnik), Glenn Worf (bas), Danny Cummings (tolkala) in Ian Thomas (bobni). Nova pridobitev bosta Graeme Blebins (saksofon) in Tom Walsh (trobenta).

Nagradna igra

Poslali ste nam kar nekaj odzivov na naše vprašanje, katera Knopflerjeva pesem vam je še posebej pri srcu in zakaj. Objavljamo nekatere izmed njih.

Stanislav: "Mene pa skladba The Long Road spominja na vaš nočni program. Vsak petek. Verjetno smo ponočnjaki kar nevede njegovi največji frendi."

Suzana: "Pesem Marka Knopflerja, ki mi je še posebej pri srcu, je pesem Cannibals, saj ima močan pridih zvena skupine Dire Straits, s katero sem se prvič srečala v srednji šoli. Še posebej mi je všeč njihova skladba Private Investigations, predvsem tisti efekt utripanja srca. Melodija, ki se prileže tudi med prebiranjem kriminalk oz. detektivskih zgodb."

Igor: "Pesem Marka Knopflerja, ki mi je še posebej pri srcu, je pesem Father and son. Naslov pove vse, za povrhu gre še za lepo instrumentalno skladbo. Z glasbo skupine Dire Straits me je seznanila mlajša sestr(ic)a, ko je njihove skladbe predvajala še na gramofonskih ploščah. Zelo ljuba mi je skladba Why worry. Njeni (instrumentalni) zvoki so res nekaj posebnega. Glasbo obeh omenjenih izvajalcev posluša tudi sin (odkril ju je sam). Tako kot njegova teta v starih časih tudi on v zadnjem času predvaja skladbe Marka Knopflerja. Vem, kaj se bo dogajalo ta konec tedna, zato sem mu dejal: "Na ta koncert bi šel tudi jaz". Ravno on mi je povedal za to nagradno igro ... in zdaj sem tu."

Blaž: Pesem Marka Knopflerja, ki mi je še posebej pri srcu, je pesem True love will never fade in to zaradi (preproste) sporočilnosti, ki je obdana še z dobro zvočno podlago, kar na splošno cenim pri skladbah. Marka Knopflerja sem spremljal že kot člana skupine Dire Straits. Skupina Dire Straits ni zaznamovala moje mladosti, je v moje življenje vstopila malo kasneje, a prej kot glasba Marka Knopflerja iz njegove samostojne glasbene kariere. Za skupino Dire Straits sem izvedel iz intervjuja našega kantavtorja Adija Smolarja (ki mu prav tako zelo rad prisluhnem iz že prej navedenih razlogov), ko so ga vprašali, katere izvajalce pa on rad posluša."

Simon: Lahko rečem, da me spremlja tako rekoč že celo življenje. V središču Nove Gorice je bila za tiste čase zelo moderna blagovnica Trgovska hiša. V prvem nadstropju je bil oddelek s ploščami. Redno smo zahajali tja in prodajalcu težil, če bi lahko poslušali to in ono. Doma smo imeli gramofon. Tak v obliki kovčka! Spodnji del je bil gramofon z krožnikom za male plošče na 45 obratov, LP-jke so gledale čez rob. Zgornji del sta bila 2 zvočnika, ki sta obenem služila tudi kot pokrov gramofona. Brothers in Arms je bila ena prvih LP plošč pri nas doma. Seveda sva jo z bratom na ves glas nažigala le, ko staršev ni bilo doma! Tam v začetku osemdesetih smo se ob koncih tedna s prijatelji redno odpravljali na plezanje v hribe. Stoenka, Diana ali Katrca so bili naše prevozna sredstva. V nobenem avtomobilu pa ni manjkala kaseta Dire Straitsov. Pogosto so jim na isti kaseti delali družbo še Bob Dylan, Van Morrison, Neil Young in morda še kdo. Med vožnjo po soški cesti vse do Trente so zvočniki ječali v zvokih Sultans Of Swing. V naslednjih letih smo še naprej presnemali kasete in dodajali komade iz novih albumov Straitsov in Marka. Going Home iz albuma (filma) Local Hero je še dandanes ena izmed mojih ljubših pesmi. Leta so tekla naprej, prišla je družina, ampak Dire Straits so bili še vedno zraven. Gramofonske plošče so sčasoma zamenjali CD-ji in prišli so prvi Knopflerji samostojni albumi. Kultni Sailing to Philadelphia je še danes pogosto na mojem meniju. Zdi se mi, da njegove pesmi, melodije, ritmi, besedila nekako povzemajo tudi življenjski slog mene in moje družine - stalno v gibanju, odprti za vse, svet na dlani ..."

Miloš: "Knoflerja smo poslušali od vedno, predvsem kot frontmana Dire Straitsov. Ful komadov je dobrih, tako da mi zdaj prvi padejo na pamet Why worry, Sultans of swing, Romeo and Juliet,... Vsak izid nove plošče (ja, takrat so to še bile vinilke) smo nestrpno čakali in seveda je bila vinilka takoj na gramofonu, sosedje pa v luft, ker je bila spet muzika preveč naglas."

Marija: "Spominjam se skladbe Money for nothing. Vedno, kaadar sem brez denarja."

Rea: "Najlepša in najljubša pesem mi je Going Home: Theme from Local Hero. Prvič sem jo poslušala 9 let nazaj skupaj z bratom in mamo, ko jo je brat izbral, da bi se ob spremljavi le te na pogrebu poslovili od očeta, ki je prav tako bil velik ljubitelj Dire Straitsov. In čeprav me spominja na žalostni dogodek v mojem življenju, mi je hkrati ta Knopflerjeva pesem najlepša in najljubša. Takrat sem tudi bolj začela spremljati rocknroll sceno in danes so mi Dire Straitsi eden izmed ljubših bendov, Mark Knopfler pa me z vsakim samostojnim albumov vedno znova in znova navduši."

Neva: "Mark Knopfler je kot kitarist moj idol, "mojster z zlatimi prsti", čeprav sem pred njim rada prisluhnila tudi Hendrixu, Mayalu, Claptonu in Santani. Navduševal me je tudi kot pevec Dire Straitsov. Kot nagrado ob upokojitvi sem si leta 2013 privoščila ogled koncerta, ki ga je imel Mark Knopfler po osmih letih v Areni Stožice v Ljubljani. Koncert je zaključil s popularno pesmijo Dire Straitsov Romeo in Juliet, ki mi je zelo pri srcu. Še posebno pa me očarajo Knopflerjevi akordi na njegovih kitarah, ko poslušam posnetke s koncertov z raznimi gosti ali CD. Med Knopflerjevim repertoarjem je težko izbrati najboljše, ker je vsaka skladba po sebi "mojstrska - edinstvena". Seveda ena še posebej izstopa. Zakaj? Odkrila sem jo čisto slučajno, čeprav sem jo poslušala že dolgo časa, dokler nisem kupila njegovega CD-ja in ugotovila, da je to njegova. To je skladba The Long Road. To je skladba za dušo, ko se oglasi kot sigla nočnega radia in upam, da je ne bodo zamenjali!"

Milan: "Najboljša oziroma najbolj se me dotakne Brothers in arms. Ob vojni na Hrvaškem so jo predvajali kot ozadje posnetkov vojskovanja. Grozno dogajanje z žalostno glasbo, človek se kar razjoka."

Miran je izbral pesem Brothers in Arms: "Aprila 2013, ko smo s Pinkoti organizirali naš koncert v Stožicah, smo tudi pogledali po spletu, kdo bo tam nastopil v tistih dneh. Par dni kasneje so bili na vrsti Rammsteini, še kak dan kasneje pa Mark Knopfler. Duhovito je takrat nekdo pripomnil, da smo z Markom kot "Brothers in Arms", ker se bojujemo na istem bojišču. Še danes, ko čujem to pesem, mi je toplo v srcu."

Žreb je bil naklonjen naslednjim poslušalcem, ki prejmejo po dve vstopnici: Stanislav Jerko, Rea Rus, Neva Samec, Simon Bizjak in Igor Bahar. Iskrene čestitke!

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov radio.koper@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.


Zadnji prispevki