Trenutno se predvaja:
3. december 2003 ob 15:51 Slovenija

DZ O RAZPISU REFERENDUMA V TOREK

ZLSD za ustavno presojo
SDS je vložila zahtevo za referendum.

Državni zbor se bo predvidoma v torek sešel na izredni seji, namenjeni odločanju o zahtevi za razpis referenduma.

To so se vodje poslanskih skupin dogovorili na posvetu pri predsedniku DZ-ja Borutu Pahorju. Dokončen sklic izrednega zasedanja DZ-ja naj bi v petek oblikoval kolegij predsednika. Na zasedanju naj bi poslanci odločali tudi o pobudi, da o vsebini referendumskega vprašanja odloči ustavno sodišče.

Zahtevo so podprli v SDS-u, NSi-ju, delno pa SLS in SMS
Zahtevo je sinoči s podpisi 30 poslancev vložil SDS. Kot je povedal Franc Pukšič (SDS), so zahtevo poleg 13 poslancev SDS-a podprli tudi poslanski skupini NSi-ja (8 poslancev) in SNS-a (štirje poslanci), pa tudi štirje poslanci SLS-a in en poslanec Stranke mladih. Pred tem je državni svet zavrnil možnost, da bi sam zahteval referendum.

ZLSD za ustavno presojo
Verjamemo, da bo državni zbor sprejel odločitev o predložitvi predloga za ustavno presojo glede možnosti referenduma, je v imenu poslanske skupine ZLSD-ja povedal njen vodja Miran Potrč. Sodišče namreč lahko preverja, ali bi bila vsebina takšnega referenduma v nasprotju z ustavo oziroma bi z odložitvijo sprejetja zakona lahko nastale protiustavne posledice.

Aktivisti so s plakati želeli pokazati krivce
Aktivisti, ki so včeraj lepili plakate Odgovorni za izbris, so želeli z akcijo opozoriti na nedemokratičnost in razpihovanje politične nestrpnosti. Ulice Ljubljane in drugih slovenskih mest so prelepili s tiralicami, ki naj bi poimenovale krivce za izbris, s čimer so "poleg žrtev dobili obraz tudi krivci". Akcija je kljub tematski orientiranosti na izbrisane usmerjena širše, na vse položaje in situacije, v katerih naj bi se izražale neoliberalistične in fašistoidne težnje. Darij Zadnikar, eden podpornikov akcije, je dejal, da ne naslavljajo opozoril neposredno na oblastnike, ampak želijo pokazati grotesknost družbe.

Kangler: Sodi naj narod
"Če politiki na strokovnem in političnem področju nismo sposobni doseči kompromisa glede izbrisanih, naj o tem odloča slovenski narod." S tem je pojasnil svojo odločitev za zadnji podpis k poslanski zahtevi za razpis referenduma o tehničnem zakonu o izbrisanih poslanec SLS-a Franc Kangler. Po njegovem mnenju bi vlada morala upoštevati pomisleke strokovnjakov in politikov iz opozicije, praksa pa je pokazala, da v LDS-u in ZLSD-ju niso bili za kompromis. Kangler je še dejal, da bi morali izbrisane ločiti na tiste, ki so upravičeni do poprave krivic in tiste, ki so dvignili roko nad slovenske državljane.


Zadnji prispevki