Trenutno se predvaja:
Na sporedu 08.02.2018 ob 09:00 v oddaji Dopoldan in pol

Dopoldan in pol

Praznično dopoldne bo namenjeno Prešernovemu nagrajencu. Pesnik, dramatik, prevajalec, literarni znanstvenik in angažiran javni intelektualec Boris A. Novak bo nagrajen za svoj izjemen in ustvarjalen opus. Prisluhnite mu v pogovoru z Markom Goljo.
Poleg obsežnega pesniškega opusa (med njegovimi zbirkami je najti Stihožitje, Hči spomina, 1001 stih, Mojster nespečnosti, Oblike srca (pesmarica pesniških oblik), Alba, Satje, ...), piše tudi dramatiko, poezijo za otroke, otroške pravljice in prevaja iz številnih jezikov. Od leta 2007 je tudi redni profesor na oddelku za Primerjalno književnost in literarno teorijo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Pesnik, dramatik, prevajalec, literarni znanstvenik in angažiran javni intelektualec Boris A. Novak bo dobil Prešernovo nagrado za »izjemen in ustvarjalen opus.« s Temi besedami je Upravni odbor Prešernovega sklada izrekel zasluženo priznanje pesniku, ki je od svojega pesniške nastopa leta 1977 z zbirko Stihožitje sinonim za pesniško odličnost. Marsikateri bralec njegove poezije bi se sicer pridušal, da si je pesnik zaslužil Prešernovo nagrado že v drugi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja z zbirkama Mojster nespečnosti in Alba, z epom Vrata nepovrata pa je pesnik ne le prepričal tokratni Upravni odbor, ampak je presegel samega sebe. Ep, objavljen v letih 2014 do 2017, sestavljajo knjige Zemljevidi domotožja, Čas očetov in Bivališča duš. Odlikuje se s širokim epskim zamahom, s katerim je pesnik izvirno in sugestivno upesnil med drugim izkušnjo svojih prednikov in bližnjih in - tudi našo. Več o sebi, predvsem pa o svojem življenjskem delu, epu Vrata nepovrata, bo lavreat povedal v pogovoru z Markom Goljo, prebral pa nam bo tudi sklepno pesem iz druge knjige epa Čas očetov.


Zadnji prispevki