Trenutno se predvaja:
24. oktober 2003 ob 15:25Svet

ZADNJI KOMERCIALNI POLET CONCORDA

Najhitrejše potniško letalo bo še zadnjič preletelo Atlantik
Zadnji polet najhitrejšega potniškega letala.

Nadzvočno letalo concorde družbe British Airways se je s pristankom na londonskem letališču Heathrow po 27 letih letenja dokončno poslovilo od komercialnih poletov.

Na poslednjem komercialnem letu čez Atlantik je bilo na letu New York-London približno sto povabljenih gostov, med njimi nekdanji newyorški župan Rudolph Giulliani.

Družba Air France pa je zadnji polet s concordom opravila že konec maja.

Svet je namreč pretresel 25. julij 2000, ko je concorde po vzletu s pariškega letališča strmoglavil, pri tem pa je umrlo 113 oseb. Zato so se letalski prevozniki odločili, da letalo umaknejo iz ponudbe.

Na zadnjem poletu le slavne osebnosti
Na krovu concorda, ki je v četrtek opravil zadnji komercialni let na poti London-New York, danes pa leti v obratni smeri, so tokrat številne slavne osebnosti, med njimi nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani. Med potniki je tudi šef formule 1 Bernie Ecclestone, ki je povedal, da je letel tudi na prvem poletu concorda iz Pariza v Rio de Janeiro. "Upokojitev concorda ni dobra, bilo je tako zelo koristno letalo," je še dodal. Na seznamu potnikov so med drugim tudi manekenki Jodie Kidd in Crissie Brinkley, novinar David Frost in ameriška igralka Joan Collins.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki