Trenutno se predvaja:
28. oktober 2003 ob 15:52Gospodarstvo

BS: UVEDBA EVRA LETA 2007

Prihodnje leto 3,2-odstotna gospodarska rast
V Banki Slovenije menijo, da se mora Slovenija čimprej priključiti evropskemu tečajnemu mehanizmu ERM 2 in sprejeti evro.
Guverner Banke Slovenije, Mitja Gaspari.

Inflacija po napovedih Banke Slovenije letos ne bo presegla petih odstotkov, Slovenija pa bi se morala do konca prihodnjega leta vključiti v mehanizem ERM 2.

Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari meni, da bi bilo odlaganje vstopa v evropski tečajni mehanizem ERM 2 in prevzema evra, ekonomsko gledano, manj optimalno kot hiter vstop in prevzem. Slovenija bi se morala tako do konca leta 2004 vključiti v ERM 2, v začetku leta 2007 pa prevzeti evro.

Skupni projekt vlade in BS
BS bo morala ob vstopu v ERM 2 in za prevzem evra postopno zniževati obrestne mere in s tem ustvariti pogoje za stabilizacijo tečaja tolarja do konca leta 2004, vlada pa dosledno izvajati politiko nadzorovanih cen. Ob tem je potrebno usklajeno vodenje politike trošarin in taks ter aktivna uporaba rešitev, predvidenih za prilagodljivost proračunskih izdatkov v zakonu o izvrševanju proračuna, ki je po Gasparijevem mnenju korak v pravo smer. Poleg tega naj bi se socialni partnerji dogovorili za popolno odpravo indeksacije plač, finančno ministrstvo in BS pa naj bi usklajeno delovala pri nadaljnjih procesih privatizacije v Sloveniji.

Vlada in BS sta se sicer julija dogovorili, da bosta do konca septembra pripravili skupen program vstopanja Slovenije v evroobmočje. Gradivo se usklajuje, po obravnavi na strateškem svetu in potrditvi vlade pa naj bi bil pripravljen v prvi polovici novembra, je pojasnil Gaspari.

Leta 2004 3,2-odstotna gospodarska rast
V BS-u za prihodnje leto napovedujejo 3,5-odstotno inflacijo. Nekoliko navzdol so popravili napovedi za gospodarsko rast. Ta naj bi letos znašala 2,5 odstotka, in ne tri odstotke, leta 2004 pa 3,2 odstotka, kar je za 0,7 odstotne točke manj, kot so napovedovali spomladi. Gaspari je ob tem izpostavil, da zniževanje inflacije ne bo šlo na račun gospodarske rasti, saj ni razlogov, da bi zniževanje inflacije povzročalo gospodarski zastoj.

Relativno neugodni signali naj bi sicer prihajali iz mednarodnega okolja. Okrevanje gospodarstva držav evroobmočja, s katerimi je slovensko gospodarstvo najbolj povezano, je počasnejše, kot so napovedovale različne evropske institucije. Oživljanje gospodarstva je odvisno od tega, kako hitro se bo okrevanje ameriškega gospodarstva preneslo v Evropo in tudi v tranzicijske države, saj so za Slovenijo pomembne predvsem Nemčija, Italija, Francija in Hrvaška, je dodal Gaspari.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki