Trenutno se predvaja:
3. december 2003 ob 16:35 Slovenija

GABER PREDSTAVIL VISOKOŠOLSKO REFORMO

Nov način financiranja visokega šolstva
Šolski minister Slavko Gaber.

Šolski minister Slavko Gaber je na razširjeni seji senata in upravnega odbora Univerze v Mariboru (UM) novemu vodstvu UM-ja predstavil predlagane spremembe zakona o visokem šolstvu in predlog uredbe o javnem financiranju visokošolskih zavodov od leta 2004 do leta 2008.

Po njegovem mnenju predlagane spremembe zakona prinašajo pogoje za zagotovitev kakovostnega nacionalnega visokošolskega prostora in dejavnejšo vlogo Slovenije v bolonjskem procesu.

Glede predloga uredbe pa je Gaber poudaril, da ta sledi sodobnim evropskim trendom na področju financiranja visokega šolstva.

"Osnovna ideja predloga uredbe je v zagotovitvi finančne avtonomije visokošolskega prostora. Ta univerzi zagotovo ne bo prinesla preveč denarja, prinesla pa ji bo realno več denarja," je opozoril Gaber.

Vlada bo predlagane spremembe zakona o visokem šolstvu poslala v državni zbor predvidoma januarja, je napovedal Gaber in izrazil pričakovanje, da bodo poslanci zakon potrdili prihodnjo pomlad.

Ob tem je minister poudaril, da predlog uredbe o javnem financiranju visokošolskih zavodov od leta 2004 do leta 2008 prenaša na univerzo velik del finančne odgovornosti in tudi številne finančne priložnosti. Dodal je, da bo dejavnejša vloga Slovenije v bolonjskem procesu zahtevala sprotno preverjanje in postopno nadgrajevanje novega načina financiranja univerze.


Zadnji prispevki