Trenutno se predvaja:
1. december 2019 ob 19:45 Novice

110 let Glasbene matice v Trstu

Jubilej so proslavili s slavnostnim koncertom v Veliki dvorani Kulturnega doma v Trstu.
Mineva 110 let odkar so v Trstu prvič ustanovili Glasbeno matico kot podružnico Glasbene matice ljubljanske. Foto: arhiv GM
Mineva 110 let odkar so v Trstu prvič ustanovili Glasbeno matico kot podružnico Glasbene matice ljubljanske. Foto: arhiv GM

Ustanova, ki se danes imenuje Glasbena matica Furlanija Julijska Krajina, v zadnjem času združuje matične šole vse pokrajine. Čeprav je njeno delo zaradi fašizma, po požigu Narodnega doma, za dobrih 17 let zamrlo, je po 2. svetovni vojni postala prepoznavna glasbena ustanova in izvrstna glasbena šola, ki pa še danes nima priznanega državnega statusa. Z njo so bila in so še povezana imena znanih skladateljev in priznanih izvajalcev, kot so Pavle Merku, Ubald Vrabec, Hilarij Lavrenčič, Črtomir Šiškovič, Nora Jankovič, Stojan Kuret, Marko Ozbič in mnogi drugi.

Na slavnostnem koncertu je nastopil simfonični orkester Glasbene matice, vokalna skupina Vikra, mešani pevski zbor Jacobus Gallus in otroci, bodisi v orkestru, bodisi kot pevci, ki so prvič uradno predstavili himno Glasbene matice, ki jo je na besedila Alda Rupla napisal Patrick Quaggiato.

Obletnico so želeli obeležiti v Narodnem domu, kjer je Glasbena matica imela svoj prvi sedež, a žal to ni bilo mogoče, je povedal ravnatelj Bogdan Kralj: "Upam, da bomo prihodnje leto, ko bo potekala 100-letnica požiga Narodnega doma, vsaj kaj lahko ustvarjali tudi v Narodnem domu."

Do takrat pa bo Glasbena matica Furlanija - Julijska krajina z večjimi koncerti gostovala V Kulturnem domu.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki