Trenutno se predvaja:
14. avgust 2019 ob 17:26 Novice

150 kilogramov težka medvedka je presenetila izkušenega lovca

V Lovski družini Col napadov medveda na človeka do zdaj niso imeli, se je pa število kosmatincev v njihovem lovišču v zadnjih letih zelo povečalo.
Life Dinalp Bear/Marko Masterl
Z odstrelom so velike težave, menijo lovci, na Zavodu za gozdove pa so prepričani, da je številčnost medveda na tem območju ustrezna. Foto: Marko Masterl

V 7 tisoč hektarjev obsežnem lovišču Lovske družine Col se po ocenah lovcev sprehaja vsaj deset medvedov. Prekaljeni 67-letni lovec Silvester Benčina iz Višenj nad Ajdovščino v več kot štirih desetletjih bližnjega srečanja z medvedom do zdaj ni doživel. Tokrat je na lovu opazil približno 150-kilogramskega kosmatinca, presenetil pa ga je njegov oziroma njen mladič:

"To je bilo v sekundi, v momentu. Ko sem desno od sebe zagledal mladička, je medvedka že tekla proti meni. V sekundi je bila na meni."

Ugriznila ga je v nogo in opraskala po bradi, pregnal jo je s kričanjem. Medvedov je tu absolutno preveč, poudarja starešina Lovske družine Col Silvo Peljhan:

"Odstrel je malo problematičen zaradi tega. Odločbe stalno podaljšujejo oziroma se na njih nekateri stalno pritožujejo. Dokler niso pravnomočne, je odstrel prepovedan."

Do aprila prihodnje leto je dovoljen odstrel treh medvedov, pojasnjuje Iztok Koren iz Zavoda za gozdove Slovenije:

"Interventni zakon je samo druga oblika rednega odstrela, ki je bil ustavljen v preteklem letu. Mislim, da če bomo to kvoto odstrelili, bo kar zadovoljivo glede številčnosti."

Po ocenah stroke je na tem zahodnem-visoko-kraškem lovskem območju od 80 do 100 medvedov, kvota za odstrel pa znaša deset.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki