Trenutno se predvaja:
20. julij 2019 ob 15:54 Novice

18 madžarskih prostovoljcev čisti vojaško pokopališče iz 1. svetovne vojne

Pri Volčji Dragi je pokopanih 1600 avstro-ogrskih vojakov. Skupina prostovoljcev iz Madžarske želi ohraniti spomin na zgodovinsko obdobje, zato čistijo nagrobne spomenike svojih prednikov.
Radio Koper
Prostovoljci delo opravljajo v skladu z navodili novogoriškega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine in v navezi s Fundacijo Poti miru v Posočju. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Radio Koper

Skupina prostovoljcev iz Madžarske želi ohraniti spomin na zgodovinsko obdobje: Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Radio Koper

Občina renče Vogrsko načrtuje muzej na prostem. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Skupini 18 prostovoljcev iz Madžarske se zdi pomembno, da ohranijo spomin na to obdobje zgodovine. Vsi prihajajo iz mesta Gödöllő, ki je 30 km oddaljen od Budimpešte. Jozsef Toth, profesor na tamkajšnji univerzi je povedal, da so se pred stotimi leti na različnih straneh bojevali vojaki iz številnih držav.

"Za nas so vsi junaki, ne glede na to, na kateri strani so bili. Če pogledate okrog, vidite, da nagrobni kamni niso ravno v dobrem stanju. Tukaj lahko vidite razliko pred in po čiščenju. Naš cilj je, da ti nagrobni kamni ostanejo v čim boljšem stanju in da jih ohranimo za prihodnje generacije. Ne samo za Madžarske, temveč v spomin na vojake različnih narodnosti, ki so se borili na tukajšnji fronti. Na Italijane, Avstricje, Slovake, Romune, Ukrajince in druge."

Anja Sedevčič iz občine Renče Vogrsko je povedala, da zadnjem času pri njih pogosto ustavijo avtobusi z madžarskimi obiskovalci, ki v spomin na njihove prednike na grobove polagajo vence.

"Načrtujemo, da se bo na območju naše občine vzpostavil muzej na prostem Vinišče, s katerim bomo predstavili vidne strukture jarke kaverne in bunkerje."

Prvotno medvojno vojaško pokopališče je bilo v Volčji Dragi sicer precej manjše. Po vojni pa so italijanske oblasti prekopale tudi posmrtne ostanke vojakov iz bližnjih manjših pokopališč. Prav iz takratnih zabeležk je ostalo ohranjeno, da je na tem mestu pokapano 1600 avstro-ogrskih vojakov. Večinoma iz 76 pehotnega polka iz Soporona na Madžarskem.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki