Trenutno se predvaja:
10. december 2019 ob 08:51 Novice

1800 mladih vključenih v program Mladost na burji

Ajdovska občina in Inštitut za mladinsko politiko sta v začetku šolskega leta predstavila program Mladost na burji. Gre za novost v slovenskem prostoru. Z njim želijo otroke in mlade spodbuditi k družbeno koristnim aktivnostim v lokalni skupnosti.
Program izvajajo vsi vrtci in šole v občini Ajdovščina. Foto: Občina Ajdovščina
Program izvajajo vsi vrtci in šole v občini Ajdovščina. Foto: Občina Ajdovščina

Po nekaj mesecih delovanja je v program vpisanih že 1800 otrok in mladih. Mladost na burji je razdeljena na štiri področja: moja skupnost, moj prijatelj, moje zdravje in moj poklic. Otroci in mladi tako skrbijo zase, za bližnjega in za skupnost. Rozana Mužica z Inštituta za mladinsko politiko pojasnjuje, da se je po njihovih pričakovanjih v program vključilo več otrok kot mladostnikov. "Zato smo tudi celoten program razvili in ga zastavili tako, da bo vzgojen program, torej začnejo v vrtcih in nadaljujejo z aktivnostmi vse dokler si seveda želijo."

Program izvajajo vsi vrtci in šole v občini. Na ajdovski srednji šoli je vključenih 25 dijakov. Staša Benko, ki na šoli skrbi za program, pojasnjuje, da dijake spodbujajo k aktivnemu vključevanju v lokalno okolje: "So dijaki že precej aktivni v raznoraznih prostovoljskih društvih, tako da dosti že sami delajo na tem." Tretji letnik ajdovske gimnazije je v program vključen v celoti. "Opravljamo različne aktivnosti že kot razred, recimo hodimo v dom upokojencev in sodelujemo na kakšnih prireditvah.", nam je razložil dijak Žiga Pavlica. "Se mi je zdelo, da če skupaj stopimo, bom zagotovo navdušila več dijakov in več dobrega bomo lahko naredili za skupnost, pa tudi vsak posameznik zase." pa dodaja njihova razredničarka Melita Lemut Bajec, ki z dijaki večkrat obišče dom starejših občanov.

Obisk starejših in tudi druge dejavnosti pa mladi najdejo na spletni strani mladostnaburji.si.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki