Trenutno se predvaja:
22. november 2019 ob 10:21 Novice

200 let OŠ Most na Soči

Osnovna šola Danila Muniha Most na Soči letos obeležuje 200-letnico delovanja. Ime je dobila po narodnem heroju in partizanu, pripadniku Narodnoosvobodilnega boja.
Skupaj OŠ Most na Soči obiskuje 330 učencev, malčkov v vrtcu je 180. Foto: Meta Škvarč, Radio Koper
Skupaj OŠ Most na Soči obiskuje 330 učencev, malčkov v vrtcu je 180. Foto: Meta Škvarč, Radio Koper

Prvi zapisi o šolanju pričajo o tem, da so leta 1819 pri Sveti Luciji ustanovili tako imenovano šolo za silo. V naslednjih letih je skoraj vsaka vas v šolskem okolišu dobila svojo šolo. Danes ima Osnovna šola na Mostu na Soči tri podružnice in vrtec. Skupaj šolo obiskuje 330 učencev, malčkov v vrtcu je 180. Ravnatelj Ciril Makovec pojasnjuje, da je otrok vsako leto več. "Veseli nas predvsem to, da se število po podružničnih šolah veča. Torej so začele živeti okoliške vasi in celoten šolski okoliš. To pomeni, da se naš šolski okoliš ohranja in pa da starši v tem našem šolskem okolišu imajo zaposlitev."

Leta 1983 so pred šolo odkrili doprsni kip Dušana Muniha, po katerem šola nosi ime. Foto: Meta Škvarč, Radio Koper

Šolska pedagoginja Jožica Kovačič na šoli dela že 39 let. Pravi, da se je v vseh teh letih spremenilo veliko. "Ko sem jaz prišla na šolo, je bil samo en pisalni stroj, računalnikov sploh ni bilo, so kakšnih deset let za tistim prišli. Meni je recimo zelo ostalO v spominu, ko sem prišla, se je kontrolne na ciklostil razmnoževalo." Na šoli se trudijo, da učencem ponujajo široko paleto izbirnih vsebin, tako da vsak najde nekaj zase. "Všeč mi je, ker je dosti izbire za krožke, za interesne dejavnosti. Pač lahko gre vsak na tisto kar hoče, lahko se tudi kakšen drug jezik učiš. Imamo neko izbiro vsega, da nimamo samo športov, da nimamo samo jezika, da nimamo samo tehniških, ampak da imamo kombinacijo vseh treh stvari."

V počastitev obletnice na šoli že celo leto pripravljajo številne dejavnosti, od tematske razstave do izdaje jubilejnega glasila in koledarja. Drevi pa bodo učenci na osrednjem dogodku predstavili sedanji utrip na šoli.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki