Trenutno se predvaja:
16. april 2019 ob 16:10 Novice

3000 let staro odkritje ob gradnji dostopne ceste za drugi tir

Med gradnjo dostopne ceste do trase drugega tira med Divačo in Koprom so delavci odkrili dobrih 3000 let staro bronasto sulično ost. Kot so sporočili iz družbe 2TDK, je najdena ost po oceni arheologov odlično ohranjena.
Davorin Ciglar Milosavljević
Foto: Davorin Ciglar Milosavljević

Ost so našli med strojno odstranitvijo mejnega zidu na ledini Pod Strničnikom, ležala je na kupu odmaknjenega kamenja, zato njene primarne lege niso mogli določiti.

Glede na njeno odlično ohranjenost arheologi predvidevajo, da je ost ležala v razmeroma suhem okolju, najbrž med kamni zidu, vsekakor pa ne v tleh, ki bi zaradi povečane vsebnosti vlage negativno vplivala na njegovo ohranjenost, so pojasnili na 2TDK.

Bronasta ost z odlomljeno konico je dolga 11 centimetrov, podobne so odkrili v Mušji jami. Po obliki lista sodi v podskupino lovorolistnih suličnih osti, ki so najverjetneje služile kot lučalno orožje. Manjša teža omogoča daljši met, domnevajo, razlaga pa je verjetna tudi zato, ker je pri lučalnem orožju večja možnost izgube orožja. Tovrstne oblike osti sodijo v čas kulture žarnih grobišč.


Zadnji prispevki