Trenutno se predvaja:
22. november 2019 ob 10:04 Novice

Ajdovščina, Nova Gorica in Brda ustanavljajo skupno medobčinsko upravo

Skupna medobčinska uprava naj bi začela z delovanjem začela prvega januarja leta 2020, pokrivala pa bo tri področja - inšpekcijsko nadzorstvo, redarsko in pravno službo ter notranjo revizijo.
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

V Ajdovščini in Brdih so svetniki že potrdili prvo branje odloka, v Novi Gorici ga še usklajujejo. V Brdih svetniki sicer že vrsto let opozarjajo, da pogrešajo redarje in občinske inšpektorje, ki bi bili na terenu bolj prisotni, je povedala direktorica občinske uprave Anita Manfreda. "Mi smo namenili za to več sredstev, če bo potrebno jih bomo še več. Mi hočemo imeti redarja vsak dan v Brdih in ne samo od ponedeljka do petka, temveč tudi popoldne ter tudi za vikende, če bo to potrebno."

Ne samo inšpekcijsko nadzorstvo in redarstvo, medobčinska uprava bo skrbela tudi za notranje revizije vseh treh občin ter za pravne zadeve. "Vse občine smo z zakonom zavezane, da vsako leto naročimo pregled poslovanja pri zunanjem pooblaščenem revizorju. Vsled navedenega je racionalno in smiselno da ga imamo organiziranega v skupni medobčinski upravi. Ne samo za to, da bo nadziral delovanje občin temveč vseh javnih zavodov, v katerih je občina ustanoviteljica oziroma soustanoviteljica."

Po zakonu o financiranju občin bodo na račun skupne medobčinske uprave s strani države upravičeni do povračila tridesetih odstotkov finančnih sredstev, preostalo financiranje pa bo šlo po ključu glede na število prebivalcev. Kar pomeni, da bo mestnega občina, kjer bo tudi sedež medobčinske uprave, prispevala skoraj 60, Ajdovščina 34 in Brda 10 odstotkov. V Brdih bodo za delovanje zagotovili tudi službeno vozilo.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki