Trenutno se predvaja:
16. april 2021 ob 11:14 Novice

Ali agresivna sečnja uničuje Trnovski gozd?

V zadnjih dveh letih se je posek lesa povečal za trikrat v primerjavi z obdobjem med letoma 2014 in 2018. S to dinamiko bi do konca leta 2022, ko se izteče desetletni načrt gospodarjenja, posekali 75 odstotkov možnega poseka, ki je določen v načrtu.
Konzorcij za lesarstvo Severne Primorske je v sodelovanju z Regijsko razvojno agencijo Severne Primorske pripravil videokonferenco o Trnovskem gozdu, saj domačini opozarjajo na agresivno sečnjo. Foto: arhiv Radio Koper
Konzorcij za lesarstvo Severne Primorske je v sodelovanju z Regijsko razvojno agencijo Severne Primorske pripravil videokonferenco o Trnovskem gozdu, saj domačini opozarjajo na agresivno sečnjo. Foto: arhiv Radio Koper

Mojca Milone iz skupine Ljubitelji narave in zdravega življenja iz Trnovsko-Banjške planote je povedala, da so sečnjo v Trnovskem gozdu vedno izvajali:

"Vemo, da je zelo pomemba za gospodarski razvoj, vendar ni težko ugotoviti, da sta se količina in način precej oddaljila od scenarijev, ki smo jih bili vajeni."

"Taki posegi so vidni tudi v kraških jamah in izvirih pitne vode," je dejal Danijel Rojšek iz Zavoda za varstvo narave.

Edo Kozorog, vodja tolminske enote Zavoda za gozdove, je pojasnil, da je trenutni letni posek okrog 70 tisoč kubičnih metrov:

"To je 30 odstotkov več, kot je možni posek in s to dinamiko bi posekali 75 odstotkov možnega poseka. Treba je poudariti, da je taka sečnja potrebna tudi s strokovnega vidika, saj bomo tako pomladili obstoječe sestoje, ki so nujno potrebni obnove."

Zavod namreč stremi k naravnemu pomlajevanju. Če zdaj ne bomo sekali, čez nekaj let ne bomo imeli pomlajenih površin in v nekem obdobju bomo imeli primanjkljaj zrelih gozdov, ki bi dajali vsakoletne trajnostne donose, je dodal Tomi Ivanič iz družbe Slovenski državni gozdovi.

Generalni direktor direktorata za gozdarstvo in lovstvo Robert Režonja je glede načina sečnje v gozdovih izpostavil nujnost sistemske rešitve.

"Naš interes mora biti, da bodo dela opravljali izvajalci, ki so odgovorni do gozda in jim ne gre le za kubične metre."

Upokojeni gozdarski inšpektor Milan Trkman meni, da je v zvezi s to problematiko odpovedala inšpekcija, saj, kot pravi, že nekaj let ni gozdarskega inšpektorja, ki bi bil prisoten na tem območju.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki