Trenutno se predvaja:
7. februar 2019 ob 13:52Novice

Ali ovir za začetek sanacije izolskega kampusa ni več?

Kampus Livade v Izoli je od oktobra 2017, ko je večino električnih inštalacij uničil požar, zaprt. Do zdaj ni bil izbran niti ponudnik, ki bo pripravil popis del za sanacijo in terminski načrt za njihovo izvedbo.
Radio Koper
Nagrajenca Prešernovega sklada sta tudi arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič, ki sta lani med drugim dobila nagrado ARHIED za univerzitetni kampus Livade v Izoli.

Na predvečer kulturnega praznika bo drevi osrednja državna slovesnost v Cankarjevem domu. Med šestimi nagrajenci Prešernovega sklada sta tudi arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič, ki sta lani med drugim dobila nagrado ARHIED za univerzitetni kampus Livade v Izoli.

»Sanacija kampusa Livade bo zelo zahtevna. Zato so tudi priprave nanjo dolgotrajne,« pojasnjujejo na Univerzi na Primorskem. Novembra lani so sicer računali, da bodo že imeli ponudnika, ki bo pripravil popis del in terminski načrt za njihovo izvedbo. A se je vse ustavilo zaradi zahteve za revizijo javnega razpisa, ki jo je vložila prav družba Dekleva Gregorič arhitekti. Primorski univerzi sta arhitekta očitala, da je med drugim kršila njune pravice, ki sta jih pridobila na podlagi sklenjene pogodbe o gradnji kampusa. Ta določa, da mora univerza vsako spremembo projektne dokumentacije pisno naročiti pri njiju. Univerza naj bi z oddajo del zunanjemu izvajalcu kršila še njune avtorske pravice, ki prav tako izhajajo iz sklenjene pogodbe.

A je Državna revizijska komisija njuno zahtevo za revizijo pred dnevi zavrnila, ker nista uspela izkazati navedenih kršitev. Po ugotovitvah komisije »primorska univerza z omenjenim javnim razpisom namreč ne naroča izdelave projektne dokumentacije za sanacijo zgradbe kampusa v Livadah, kot trdita arhitekta, celoten postopek javnega razpisa pa je bil izpeljan skladno z zakonom,« odločitev pojasnjuje Državna revizijska komisija.

Zdaj torej ni več ovir na poti za začetek sanacije izolskega kampusa. Po nekaterih informacijah je škoda ocenjena na milijon in pol evrov, kar je precej več od prvotne ocene. Na Univerzi tega ne komentirajo, saj naj bi bila višina škode predmet dogovarjanja z zavarovalnico in resornim ministrstvom. Kdaj bo kampus znova odprt, pa trenutno še ni mogoče napovedati.

Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki