Trenutno se predvaja:
11. julij 2019 ob 15:44 Novice

Ali z vodo res ravnamo racionalno?

Na Ministrstvu za okolje se je danes prvič sestala Delovna skupina za dodaten vodni vir Krasa in Istre. Potrebujemo dodatnih 500 litrov pitne vode na sekundo.
Radio Koper
V Kopru v jutranjih urah dva dni po dežju izdatno zalivajo zelenice, brez omejitev delujejo tudi razpršilniki. Foto: Radio Koper
Radio Koper

Ta fotografija je nastala pred dnevi. So le preiskušali zalivalni sistem ali zalivali zelenico? Foto: Radio Koper

Radio Koper

V Kopru se pogosto zgodi tudi to, da zalivajo pločnike. Foto: Radio Koper

Po prvem srečanju delovne skupine je bolj jasno, od kod Istra ne bo dobila vode, kot od kod jo bo. Minister Simon Zajc in Tomaž Prohinar iz Direkcije za vode sta tako naštevala možnosti, ki so jih že izločili:

"Izločili smo desalinizacijo in zajetje Kubed, saj se ta napaja iz istega vodnega vira kot Rižana."

Od vseh že pred leti pripravljenih rešitev sta ostali realni dve, je ocenil Prohinar:

"Ali iz obstoječih podzemnih vodnih virov in izvirov zagotoviti zadostne količine in jih povezati z novimi transportnimi cevovodi ali pa druga različica nova akumulacija-denimo Padež."

Za prvo različico bi lahko dobili evropski denar, za novo zajetje pa smo se kohezijskim sredstvom enkrat že odpovedali, zdaj pa jih za to ne moremo črpati. Istrske občine, ustanoviteljice Rižanskega vodovoda, so državo že pred leti opozarjale, da naj zagotovi nov vodni vir. Po razlitju kerozin, pa želijo bolj konkretno časovnico. Župan Aleš Bržan:

"Zavedamo se, da se to ne zgodi čez noč, da traja leta. Naj teh let ne bo preveč. Jasno pa je: mi rabimo vodo."

Trenutno sta dve tretjini pitne vode v sistemu Rižanskega vodovoda od sosednjih vodovodov, zato je poziv k racionalni rabi vode še vedno aktualen. A se ga v Istri ne držijo niti vsa javna komunalna podjetja.

Marjetici in Mestni občini Koper smo poslali naslednja vprašanja:

Ali se vam zalivanje javnih površin po dežju zdi racionalno?

Zakaj v Marjetici ne opravite pregleda namakalnega sistema, saj v jutranjih ulicah zalivate tudi asfalt?

Ali sta RVK ali MoK javnim zavodom kakorkoli svetovala/naročila racionalno ravnanje z vodo?

Odgovor objavljamo v celoti:

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je od izlitja kerozina na vodovarstvenem omrežju prek družbenih omrežij, občinskega portala Ekoper in s sporočili za javnost večkrat pozval k varčnemu in racionalnemu ravnanju s pitno vodo. Ta poziv vsekakor velja tudi za javne zavode in podjetja, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Mestna občina Koper, se pravi tudi za Marjetico Koper.

Kot smo vas obvestili že v sporočilu za javnost konec junija, je direktor Marjetice Koper Alfred Draščić že 27. junija zaposlene v podjetju pozval k racionalni uporabi pitne vode. Vse zaposlene v družbi, predvsem pa v službah na Centralni čistilni napravi in v sektorju urejanja okolja, je pozval, da uporabljajo pitno vodo le za najnujnejše primere, da preprečijo nekontrolirane izlive ter skrajno racionalizirajo dnevno porabo vode za izvajanje dejavnosti.

Ukrep je na področju zalivanja javnih površin pomenil redukcijo uporabe pitne vode na neobhoden minimum. To pomeni, da se zelenice in javne površine od konca junija dalje zalivajo minimalno, o čemer nenazadnje pričajo tudi rumeni robovi zelenic.

Na vprašanje racionalnosti zalivanja po dežju velja pojasniti, da je v zadnjih dneh resda občasno deževalo, kar pa še ne pomeni, da je bila količina padavin zadostna. Za ponazoritev je več kot zgovoren podatek, da je bila količina padavin na 0,1 ml/kvadratni meter površine, kar je občutno premalo.

V podjetju redno spremljamo količino padavin in v kolikor ocenimo, da slednja ni zadostila potrebam rastlin, je logično, da moramo – tudi po »dežju« - javne površine še zaliti.

Kar se tiče zalivanja asfalta, naj pojasnimo, da pri namakalnih sistemih pogosto prihaja do vandalizma in obračanja šob. Primer s fotografije v vašem prispevku konkretno priča o poškodbi šobe, katero smo že ustrezno zamenjali.

Kar se tiče pršilnikov meglic, slednji delujejo na senzor gibanja in temperaturo. Poraba vode pri slednjih je zelo majhna, zato se zaenkrat še nismo odločili, da bi jih povsem izklopili.

Za konec naj pojasnimo, da se v Marjetici Koper zelo dobro zavedamo dragocenosti pitne vode in si v skladu s tem vseskozi prizadevamo delovati čim bolj racionalno. V kolikor bo zaradi nedavne nesreče treba sprejeti ostrejše ukrepe, se bomo temu nemudoma prilagodili.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki