Trenutno se predvaja:
16. oktober 2020 ob 12:30 Novice

Alpinisti nameščajo brv čez Sočo

Alpinisti te dni v Solkanu nameščajo brv čez Sočo. 120 metrov dolg jekleni most bo visel na višini približno 20 metrov nad vodo.
Jekleni most bo širok bo tri metre, naenkrat ga bo lahko prečkalo tisoč ljudi. Ker gre za prvi takšen projekt v Sloveniji, vzbuja veliko zanimanja med domačini in naključnimi obiskovalci. Foto: Tomaž Konrad
Jekleni most bo širok bo tri metre, naenkrat ga bo lahko prečkalo tisoč ljudi. Ker gre za prvi takšen projekt v Sloveniji, vzbuja veliko zanimanja med domačini in naključnimi obiskovalci. Foto: Tomaž Konrad

Brv postavlja družba Kolektor CPG, ki je zaradi specifičnih višinskih del najela podizvajalca, podjetje Kaskader. V njem so zaposleni alpinisti, ki so vešči takšnih opravil, pojasnjuje direktor družbe, sicer gorski vodnik z mednarodno licenco, Peter Poljanec: "Najtežja dela so končana. Na obeh straneh Soče sta dvignjena pilona, to je podporna konstrukcija za glavne nosilne vrvi. Trenutno polagamo prekladno konstrukcijo. To je površina, po kateri se bomo vozili in hodili. Zdaj pokladamo dno mosta, ki visi na glavnih vrveh in manjših jeklenicah, ki jih imenujemo vešalke. Za takšno delo je treba imeti specifična znanja. Pri takem delu je potrebno imeti pol mišic, pol možganov. Kombinacija mora biti. Pa malo 'rešpekta' moraš tudi imeti, da delaš varno."

Nameščanje večtonske železne konstrukcije nad Sočo je za nekatere domačine tako zanimivo, da opazujejo dela vsak dan:

"To je trenutno za mene najzanimivejša stvar v Gorici. Upam, da bo držalo, da bomo imeli viseči, betonski in kamniti most (smeh)."

"Kaj takega ne vidiš vsak dan. To lahko vidiš enkrat v življenju. Pridem skoraj vsak dan."

Katera dela bodo do novega leta še sledila, nam je povedal tehnični direktor podjetja Kaskader Jernej Poljanec pravi: "Sledi ojačanje oz. montaža zavetrovalnih vrvi. Nevarno je, da začne veter zibati brv levo in desno, zato morajo biti stabilizacijske vrvi vpete v stranska sidrišča."

Brv v vrednosti 1,4 milijona evrov v celoti financira Evropsko združenje za čezmejno sodelovanje, v katerega so vključene tri občine ob meji - Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki