Trenutno se predvaja:
14. november 2019 ob 13:37 Novice

ARSO spet napoveduje poplave ob morju

Plimovanje in jugo bosta najbolj izrazita v petek po sedmi uri zjutraj. Pristojni pozivajo občane, naj se pripravijo.
Najbolj izpostavljene mesta v priobalnem pasu je potrebno zaščititi pred udorom vode. Foto: Občina Piran
Najbolj izpostavljene mesta v priobalnem pasu je potrebno zaščititi pred udorom vode. Foto: Občina Piran

Arso za jutri spet napoveduje visoko plimovanje in zmeren do zmerno močan jugo. Krajem ob morju zato grozijo podobne poplave kot v torek zvečer, opozarja namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič: "Pozivamo vse prebivalce občine Izola, ki živijo na območjih poplavljanja, da tudi sami poskrbijo in zavarujejo svoje premoženje pred vdorom vode, bodisi s protipoplavnimi vrečami, deskami ali na kakšen drug način."

V minulih dveh dneh so v Izoli razdelili okrog 400 protipoplavnih vreč. Nekaj jih še imajo in jih bodo dostavili po potrebi. Občani Pirana lahko vreče brezplačno prevzamejo pri gasilcih v Piranu in Sečovljah. V kolikor bi vreče pošle, lahko pokličejo številko 112, da jih znova dostavijo.

Izolski župan Danilo Markočič je napovedal, da bo skupaj z županoma Kopra in Pirana pozval ministrstvo za obrambo oziroma Upravo za zaščito in reševanje naj sproži postopek za oceno škode. "Pričakujemo, da bo uprava to v nekaj dneh obravnavala in sprejela. Sledijo navodila, to pomeni, da bomo dobili napotke, kako pozvati naše občanke in občane naj prijavijo škodo."

Markočič je še prepričan, da je škoda v Slovenski Istri višja od treh promilov BDP-ja.

Kajfež Bogatajeva: Posamične naravne nesreče ne moremo pripisati podnebnim spremembam

V državnem zbori medtem poteka posvet o podnebnih spremembah, na katerem odmevajo pozivi k resnemu in odločnemu naslavljanju te problematike. Govorci so se dotaknili tudi včerajšnjih vremenskih dogodkov ob morju. Posamične naravne nesreče, denimo naraslega morja v Izoli ta teden, ne moremo pripisati podnebnim spremembam, je pojasnila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Na dogajanje namreč vedno vpliva več dejavnikov, vreme pa je spremenljivo. Je pa posledica podnebnih sprememb večja pogostost takih pojavov.

Posamična naravna nesreča je vedno kombinacija več dejavnikov in je ne moremo pripisati podnebnim spremembam. "Če pa pogledamo visoke vode v zadnjih 30, 40 letih in ugotovimo, da je bila frekvenca večja, takrat to pripišemo podnebnim spremembam," je ob robu posveta o podnebnih spremembah v DZ dejala Kajfež Bogatajeva.

Jasna Preskar, LŠ., STA


Zadnji prispevki