Trenutno se predvaja:
23. februar 2021 ob 12:22 Novice

Bertošani proti terminalu za 300 tovornjakov na Serminu

V Bertokih ustanavljajo še eno civilno iniciativo. Krajani pravijo, da niso bili obveščeni, da bo jugovzhodni del obrtno gospodarske cone Sermin namenjen kamionskemu terminalu.
Luki Koper bo čez dve leti potekel najem kamionskega terminala tik ob mestnem središču. Na koprski občini podpirajo selitev na obrobje mesta. Foto: Luka Koper
Luki Koper bo čez dve leti potekel najem kamionskega terminala tik ob mestnem središču. Na koprski občini podpirajo selitev na obrobje mesta. Foto: Luka Koper

V svetu krajevne skupnosti Bertoki temeljito preverijo vsako spremembo prostorskih načrtov, ki jih zadeva. Članica Jana Gojanovič Purger pravi, da o tem, da bi bila obrtna cona namenjena tudi dejavnosti kamionskega terminala, niso bili obveščeni:

"Kar vemo je, da občina podpira terminal, krajani mu nasprotujejo zaradi hrupa, obrtniki zato, ker obremenjuje ceste. Potiho se obrtna cona spreminja v kamionski terminal. To pa ni v nobenem dokumentu."

Zemljišče za terminal je od države kupilo podjetje Adria Produkt. Občina ni uveljavljala predkupne pravice.

"Takrat so bile izjave, da občina tega ni storila, ker gre za površine, ki so namenjene servisu, obrti in hotelu. In da za to občina ni zainteresirana."

Krajani so se srečali z županom Alešem Bržanom, ki vztraja, da prostorski načrt terminal dopušča.

"Pričakujem, da vsi razumno pristopimo, tako da omilimo posledice takih projektov. Če je potrebno, lahko posadimo zeleno mejo, da okoliški prebivalci čim manj občutijo hrup. Iti na okope zaradi papirjev, ki sem jih podedoval in ki gradnjo dopuščajo, je težko rešljiva situacija."

Bertošani se organizirajo v civilno iniciativo, da bi bili lahko vključeni v postopek izdaje gradbenega dovoljenja. Investitor je vlogo zanj že vložil, a jo tudi umaknil, saj naj ne bi bilo jasno, kolikšen komunalni prispevek bi sploh moral plačati občini. Na Serminu bi uredil 300 parkirnih mest za tovornjake.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki