Trenutno se predvaja:
4. december 2018 ob 09:46Novice

Biotehniška šola v Šempetru praznuje 50 let

Jubilej bodo zabeležili s posebnimi delavnicami za dijake. S posamezniki, ki so sodelovali pri njenem nastanku in nekdanjimi ravnatelji, bodo izdelali tudi zgodovinski trak šole.
Biotehniška šola danes izobražuje na področju kmetijstva, naravovarstva, živilstva in gostinstva. Foto: Radio Koper

Začetki šempetrske Biotehniške šole, ki deluje v okviru Šolskega centra Nova Gorica, segajo v november 1968. Oblikovali so jo v sklopu Kmetijskega zavoda Gorica, dijake pa so izobraževali zgolj na področju kmetijstva. Kasneje so vsebine dodajali in danes šola ponuja še programe s področja naravovarstva, živilstva in gostinstva. Med drugim so zelo ponosni na 20 hektarjev veliko zunanjo učilnico, pravi ravnateljica Barbara Miklavčič Velikonja.

»Tam so vinogradniški nasadi, oljčni nasadi, imamo tudi nekaj drobnice. Načrtujemo tudi nasad kostanja, našega avtohtonega marona.«

Imajo tudi površine za pridelavo zelenjave in za pašo, rastlinjake in kolekcijski nasad sadnih vrst. Sodelujejo tudi z osnovnimi šolami saj za šolarje prirejajo naravoslovne dneve, ki jih oblikujejo tako učitelji kot dijaki. Trenutno Biotehniško šolo obiskuje skoraj 400 dijakov s celotne Primorske, število pa se iz leta v leto povečuje, pojasnjuje Miklavčič Velikonjeva.

»Trenutno čutimo prostorsko stisko in v bodoče načrtujemo večanje šole, in sicer za 3 do 4 učilnice, pa še kakšno delavnico. To se bo moralo zgoditi v neki kratki prihodnosti, upam, da v roku treh, štirih let, če ne prej.«

Na dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem predstavili izobraževalne programe, pripravili pa bodo tudi številne delavnice ter ogled oljarne, laboratorijev, šolske vinske kleti in rastlinjakov. Osrednja prireditev ob jubileju bo sicer aprila prihodnje leto.

Dan odprtih vrat sicer v prihodnjih tednih pripravljajo tudi druge šole pod okriljem Šolskega centra Nova Gorica. Strojna, prometna in lesarska šola bo vrata odprla 11. decembra, gimnazija in zdravstvena šola pa 18. decembra.

Karin Zorn


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki