Trenutno se predvaja:
14. marec 2019 ob 13:07Novice

Bo goriški projekt Muse pospešil ukrepe na področju e-mobilnosti?

Prizadevanja za energetsko učinkovitost in zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida v mestnem in primestnem prometu čezmejnega prostora na Goriškem bodo poskušali uresničevati tudi s projektom Muse v okviru programa Interreg Italija-Slovenija.
Pixabay
Prve korake so naredili s predstavitvijo študije e-mobilnosti. Ta med drugim vključuje postavitev polnilnic za električna kolesa in avtomobile. Foto: Pixabay

Projekt Muse združuje šest partnerjev, po tri iz vsake države, njegova vrednost pa je nekaj čez milijon evrov in pol. Začeli so z razdeljevanjem gradiva o e-mobilnosti, zdaj sledi akcijski načrt s postavljanjem polnilnic za električna kolesa, poudarja vodja projekta Vanni Lughi s tržaške univerze:

"Te polnilnice bodo po različnih mestih v Sloveniji in Italiji - recimo v Ljubljani, Portorožu, Trstu, Pordenonu. Postavljati jih bomo začeli kmalu, z vsem pa naj bi končali marca prihodnje leto."

Nova Gorica bo dobila polnilni postaji za električna kolesa v središču mesta, napoveduje direktor severno-primorske razvojne agencije Črtomir Špacapan:

"Tukaj si prizadevamo, da bi namestili hitre polnilnice, jih imamo tudi v proračunu tega projekta in pa, seveda, polnilnice za kolesa."

Izposoja bo prvih pet let brezplačna, zaživela naj bi do konca leta, dodaja Špacapan. S prizadevanji za elektrifikacijo svojega voznega parka in z izkušnjo čezmejnih prevozov potnikov z električnim vozilom se projektu pridružuje tudi skupina Nomago. Tadej Luznik:

"Po statistiki, kar smo videli in spremljali, se je zadeva dobro prijela. Sicer je bilo to manjše vozilo, primerno tja do 13 oziroma 15 potnikov."

Naša država na področju e-mobilnosti zamuja, nič boljše ni tudi na italijanski strani, zato nosilci projekta Muse upajo na čim hitrejše ukrepe na tem področju.

Valter Pregelj


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki