Trenutno se predvaja:
16. april 2021 ob 10:35 Novice

Bo pomoč na domu v občini Ajdovščina izvajal le dom starejših občanov?

Ajdovski svetniki so včeraj potrdili sklep o podelitvi desetletne koncesije za izvajanje pomoči na domu za del občine.
Pomoč na domu ima v času koronakrize še večji pomen. Foto: CC
Pomoč na domu ima v času koronakrize še večji pomen. Foto: CC

Trenutnemu koncesionarju, Zavodu Pristan, se namreč konec septembra izteče koncesija. Nekateri svetniki so izpostavili, da bi lahko storitev v celoti prevzel ajdovski dom starejših občanov, vendar je župan dejal, da njegovo vodstvo doslej njemu ni izkazalo te želje.

Storitev pomoči na domu na območju občine si enakovredno delita dom starejših občanov, s katerim je občina sklenila neposredno pogodbo, in koncesionar Zavod Pristan. Takšno ureditev želi občina obdržati tudi v prihodnje. Župan Tadej Beočanin: "Tudi drugače prepoznavam kar nekaj prednosti tega, da imamo dva izvajalca, ki se lahko dopolnjujeta in pomagata. Oba sta imela številne kadrovske težave v času covida in sta to uspešno obvladovala."

Predstavnik v svetu zavoda Doma starejših občanov Ajdovščina in svetnik Joško Premrn je dal pobudo, da bi vas Cesta izvzeli iz območja koncesionarja. Predsednik sveta zavoda doma in svetnik Janez Tratnik pa je dejal, da bi lahko ta javni zavod opravljal storitev pomoči v celotni občini. "Dom starejših občanov je zelo zainteresiran, tudi direktorica, o tem sva se večkrat pogovarjala. A s tem odlokom mu je to onemogočeno, ker se javni zavod ne more prijaviti za koncesijo."

Po besedah Beočanina vodstvo doma njemu ni izrazilo te namere, saj da trenutno nima dovolj kadra za oskrbo vseh občanov, vprašanje pa je, ali bi ga lahko zagotovil do konca septembra, ko se izteče koncesija. Direktorica doma starejših občanov Ajdovščina, Tanja Stibilj Slemič, je pojasnila, da uradnega sestanka z občino o prevzemu celotnega območja še niso imeli, so se pa o tem pripravljeni pogovarjati. Beočanin je ob tem dodal: "Kot sem obljubil svetnikom, se bom še pogovoril z vodstvom doma starejših občanov. V kolikor bodo izkazali interes, pripravljenost in izvedljivost tega, bomo o zadevi še enkrat razmislili in poiskali najbolj učinkovite rešitve."

Sicer bo obveljal sprejeti odlok o podelitvi koncesije, s katerim vaščane Ceste dodeljujejo v oskrbo domu starejših občanov.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki