Trenutno se predvaja:
6. avgust 2020 ob 10:50 Novice

Bo slovenska narodna skupnost ostala brez predstavnika v Rimu?

Slovenska narodna skupnost v Italiji bi lahko zaradi nove volilne zakonodaje, ki predvideva krčenje števila parlamentarcev, ostala brez svojega predstavnika v Rimu.
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stranka Slovenska skupnost je predstavila predlog, ki bi omogočal izvolitev slovenskega predstavnika. Sicer že zaščitni zakon za volitve senata in poslanske zbornice predvideva določila, ki olajšajo izvolitev kandidatov slovenske manjšine.

Peter Močnik opozarja na spremembe, do katerih lahko pride. Foto: Primorske novice/N. Č.

Predlog spremembe volilnega zakona o slovenskem predstavništvu v italijanskem parlamentu predstavlja način, da bi uredili, kar je v zaščitnem zakonu zapisano že od leta 2001, je povedal deželni predsednik stranke Slovenska skupnost, Peter Močnik. Kljub zagotovilom o olajšani izvolitvi, do rešitve tega vprašanja še ni prišlo: "Z ustavnimi spremembami, ki gredo na referendum septembra, tvegamo, da se število parlamentarcev zniža za celo tretjino, naša dežela bi bila oškodovana celo za 40 odstotkov parlamentarcev, ki jih izvoli in na ta način bi Slovenci izgubili možnost izvolitve našega predstavnika. Od leta 1963 imamo našega predstavnika v parlamentu. V zadnjih dveh mandatih sta bili slovenski predstavnici v parlament izvoljeni bolj po sreči kot po zaslugi zakona."

Predlog Slovenske skupnosti med drugim predvideva, da bi dežela Furlanija - Julijska krajina dobila dodatnega poslanca: "Nadalje smo predvideli, da bi lahko dali možnost, da kandidirajo liste, kjer lahko nastopajo različni kandidati, ideološko, nazorno različni med sabo, in bi iz teh list, ali liste, volilci potem izbirali oziroma glasovali za listo slovenskih kandidatov ali pa za ostale vsedržavne liste in stranke."

Svoj predlog ponujajo v razpravo tudi slovenski narodni skupnosti. Priložnost za to bo že ta petek, ko je v Trstu predvidena okrogla miza o novem volilnem zakonu.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki