Trenutno se predvaja:
18. november 2019 ob 11:26 Novice

Bodo Medgeneracijsko središče v Novi Gorici selili?

Uporabniki Medgeneracijskega središča Nova Gorica so zaskrbljeni in v negotovosti zaradi barantanja z obnovljenimi prostori na Gradnikovi ulici.
Fotografija je simbolična. Foto: Občina Izola
Fotografija je simbolična. Foto: Občina Izola

Lastnica, novogoriška občina, je namreč pogodbo z Ljudsko univerzo, ki upravlja z medgeneracijskim središčem, podaljšala do konca meseca. Kaj bo potem, ne uporabnikom ne upravitelju ni znano, na mestni občini pa prihodnjih načrtov s temi prostori ne razkrivajo.

V Medgeneracijskem središču Nova Gorica so imeli sicer tudi prek štirideset dejavnosti na mesec. Zdaj in po desetletju delovanja to in z njim članstvo upada:

"Tu so ostale tiste dejavnosti, kot je barvanje mandal, vaje za spomin, je nekaj telovadbe še ostalo. Predavanj ni več, delavnic tudi ne, če se same ne organiziramo. Prepuščene smo čisto same sebi," razočarana ugotavlja Petra Lavrenčič in prst uperja v zdajšnjo občinsko oblast: "Gospod župan je rekel, da pač ta prostor prodajajo, da se dogovarjajo za neko vsoto."

Novogoriška podžupanja Elena Zavadlav Ušaj: "Uporabniki, ki pa so zdaj noter, bodo prostore dobili, če bodo morali iz teh ven, vsekakor na Ljudski univerzi. Pred vrati ne bodo ostali. Načrtov za naprej pa ne bi rada razkrivala."

V novogoriškem Turističnem društvu nam povejo, da jim občina v zameno za njihove prostore na Delpinovi ulici, kjer so načrti za knjigotrško središče, ponuja prostore Medgeneracijskega središča ter društva slepih in slabovidnih na Gradnikovi ulici. Na Ljudski univerzi Nova Gorica o tem ne vedo nič. Direktorica Nada Uršič Debeljak:

"Pri nas so vsi dobrodošli. Samo je treba malo pogledati, mogoče kompromise doseči, kdaj bi te dejavnosti lahko potekale, ker imamo pač mi veliko naših. Ampak bi se bilo mogoče uskladiti, sploh v dopoldanskem času."

A uporabniki Medgeneracijskega središča želijo ostati v zdajšnjih prostorih, v središču mesta, kjer tudi ni težav s parkiranjem.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki