Trenutno se predvaja:
30. junij 2020 ob 08:26 Novice

Bodo v Novi Gorici rešili problem pomanjkanja stanovanj?

Stanovanjska problematika v Novi Gorici je že nekaj let zaskrbljujoča - stanovanj ni, povpraševanje je veliko večje od ponudbe. Ker so nepremičnine drage, se mladi izseljujejo čez mejo.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tudi vrste starejših, ki čakajo na oskrbovana stanovanja, so vsako leto daljše. Na novogoriškem stanovanjskem skladu so zabeležili 126 prosilcev, oskrbovanih stanovanj je trenutno le devet. Čakalna lista za neprofitna stanovanja se je ustavila pri številki 130.

Anketa Mladinskega centra je pokazala, da novogoriška mestna občina na stanovanjskem področju ne odstopa od slovenskega povprečja. Kar pomeni, da 73 odstotkov mladih v starosti od 18 do 34 let še vedno živi pri starših. Stanovanjski program zato predvideva zadružništvo, ki sicer pozna več modelov, je povedal direktor stanovanjskega sklada Matjaž Kompara: "Mi smo razmišljali, da bo vsak zadružnik prispeval svoj finančni delež pri čemer Stanovanjski sklad prevzame glavno pobudo pri implementaciji projekta, financira določene zadeve, ena od stvari je tudi zemljišče, kij ih nameni za gradnjo."

Stanovanjski sklad ima v lasti dve večji zemljišči na Prvomajski ulici, kjer bi lahko postavili prvi primer stanovanjske zadruge. Po trenutnih ocenah bi tam lahko postavili 23 stanovanj v velikosti od 30 do 65 m2. "Je pa to rešitev stanovanjskega problema le za določeno populacijo. Ljudje smo namreč različni in vidimo rešitev stanovanjskega problema v različnih oblikah."

V Prvačini se končuje gradnja osmih vrstnih hiš, ki bodo namenjena mladim izobražencem. Sklad pa namerava z zasebnikom zgraditi še dva bloka, namenjena varovanim stanovanjem ob Kornu. V Grgarju nameravajo zgraditi 22 neprofitnih stanovanj. 11 stanovanj in 5 bivalnih enot načrtujejo še v Streliški ulici v Novi Gorici. Stanovanjski program do leta 2023 bo po teh načrtih določenemu delu občanov v Novi Gorici pomagal pri reševanju stanovanjsega problema, še zdaleč pa ne bodo rešili vseh potreb.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki