Trenutno se predvaja:
6. november 2019 ob 17:50 Novice

Bodo zasebne radijske postaje še predvajale slovensko glasbo?

Ustavno sodišče je razveljavilo kvote slovenske glasbe v primeru zasebnih radijskih postaj. Ustavnost zakona o medijih, ki predpisuje obvezne deleže predvajanja slovenske glasbe, je presojalo na zahtevo državnega sveta, družbe Radio City in drugih.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zbrali smo več mnenj slovenskih glasbenikov:

Tinkara Kovač (glasbenica in predsednica sindikata glasbenikov Slovenije):

"Žalostno je dejstvo, da se moramo o kvotah sploh pogovarjati. Pred časom smo bili tudi glasbeniki kar glasni na to temo. Povedali smo preprosto, da je lepo sesti v avto, se voziti skozi Slovenijo, preklapljati med različnimi radijskimi postajami in vedeti, da si v Sloveniji. Ko se voziš po Italiji, veš, da si v Italiji, v Sloveniji včasih podvomimo v to. Mislim, da bi se morali pogovarjati predvsem o kvaliteti in o raznolikosti in ne toliko o tem, koliko skladb na dan bi moralo biti predvajanih v slovenskem jeziku."

Jani Kovačič (slovenski glasbenik, kantavtor in učitelj):

"Privatni interes je močnejši in to se kaže od šolstva do uporabe jezika. Od kar smo samostojni, slovenščina verjetno še ni bila tako ogrožena, kot je zdaj. Naša država skrbi za tuji kapital, skrbi za prodajo našega premoženja, to je njena glavna skrb. Ta odločitev je samo pravno nadaljevanje nečesa, kar je bilo že zdavnaj dogovorjeno in to je, da vsi postanemo koroški oziroma tržaški Slovenci."

Miša Čermak (pesnica, tekstopiska in svobodna novinarka):

"Menim, da je to velika katastrofa. V medijih sem zaznala naslov: "Zmaga za radijske postaje, poraz za SAZAS!" SAZAS smo avtorji, več kot 6600 nas je. Pomeni, da je to poraz za nas avtorje, velikokrat anonimne. Boli me, da nekdo odloča v mojem imenu in zame, ker sem doživela druge čase. Radijske postaje, ki naj bi bile prej prizadete, predvajajo na javnih frekvencah. Javne frekvence morajo zastopati javni interes in to je slovenski jezik."

Zlatan Čordić – Zlatko (slovenski raper):

"Na žalost je očitno, da želijo narediti več prostora za tuje glasbenike kot za domače. Žalosti me, da se je zaradi interesa že prej večina slovenske glasbe predvajala po polnoči. Katerokoli mejo boste prestopili, boste slišali večinoma njihovo glasbo. Medtem v Sloveniji predvajamo veliko tuje glasbe, na kar smo lahko ponosni, vendar to ne pomeni, da moramo domače ustvarjalce totalno izolirati."

Miha Guštin – Gušti (glasbenik in tekstopisec)

"Je sporočilo Ustavnega sodišča, da zasebnikom pogledamo skozi prste, državnim institucijam pa ne. Nacionalna radijska postaja mora imeti strogo uredniško politiko, zasebne pa lahko delajo kar hočejo. Če so bila taka pravila napisana, potem se jih držimo vsi. Slovenska glasba bo preživela, saj ljudje obiskujejo tudi koncerte slovenskih glasbenikov. Težava je v tem, da se v ozadju koncentrira neka sila zasebnikov, ki jim je slovenska glasba v napoto."

Drago Mislej – Mef (kantavtor in tekstopisec)

"To, kar je Ustavno sodišče razsodilo, se me niti dotakne, ker zakona že prej ni nihče upošteval. Zasebne radijske postaje niso niti poskušale doseči zastavljenih kvot. Ustavno sodišče je najvišji organ, ki bi moral ohranjati našo narodno identiteto, pravno varnost, v resnici ščiti povsem druge interese. Radijske postaje, ki so ignorirale to zakonodajo ter so dosledno delale v interesu tujega kapitala, so zame tuje radijske postaje in zato ne vem, zakaj bi jim mi dajali naše frekvence."

Foto: BoBo

Zadnji prispevki