Trenutno se predvaja:
20. november 2019 ob 08:51 Novice

Bolniški listi kmalu le še v elektronski obliki

Prvega novembra se je v zdravstveni sistem uvedlo elektronsko potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela.
Delodajalcu ne bo več potrebno čakati, da mu bo delavec prinesel bolniški list, ampak ga bo za svoje delavce prevzel sam. Foto: Radio Koper
Delodajalcu ne bo več potrebno čakati, da mu bo delavec prinesel bolniški list, ampak ga bo za svoje delavce prevzel sam. Foto: Radio Koper

Vsebinske in tehnične rešitve je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije uskladil s predstavniki Združenja zdravstvenih zavodov, Zdravniške zbornice, zdravniškega društva ter Ministrstvom za upravo. Med drugim napovedujejo, da bo ta novost prispevala k manjšemu številu obiskov pacientov v ambulantah družinske medicine, tudi prihranki bodo večji.

Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela je dobilo svojo elektronsko inačico, ki bo omogočala postopno nadomestitev papirnate listine. Kaj to pomeni v praksi, pojasnjuje Damjana Jelačin Ivanovič, vodja območne enote Koper, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

"Pomeni razbremenitev za zdravnike. Zdravnik bo, če bo tako ocenil, izdal elektronski bolniški list brez pregleda pacienta oziroma brez njegovega obiska v ambulanti ob koncu zdravljenja. Ne bo potrebno več tiskanje obrazcev, odpadla bo nabava obrazcev. Imel bo dostop do podatkov o preteklih bolniških staležih, tako bo manj napak pri predpisovanju. Po novem pa tudi ne bo več potrebno pošiljanje teh podatkov za statistiko na nacionalni inštitut za javno zdravje."

Pri pilotnem uvajanju sistema septembra je sodelovala le peščica zavodov, zdaj bodo morali poenostavljen, popravljen, dopolnjen način izdaje elektronskega bolniškega lista prevzeti vsi do konca leta. Januar bo še prehoden, s februarjem pa bo v praksi samo še elektronska baza. Prek nje bodo podatke pridobivali tudi delodajalci in drugi, še dodaja Damjana Jelačin Ivanovič.

"Tudi samostojnim zavezancem ne bo treba več na FURS za izpolnitev zadnje strani bolniškega lista. Do elektronskega bodo dostopali tudi zavezanci, a le, če bodo imeli digitalno potrdilo. Ta sistem pomeni tudi neposredni prenos podatkov v informacijske sisteme delodajalcev, za potrebe obračuna plač in nadomestil."

Za varnost je poskrbljeno, še pojasnjuje Jelačin Ivanovičeva, do podatkov bodo dostopale le pooblaščene osebe.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki