Trenutno se predvaja:
24. januar 2020 ob 11:19 Novice

Boris Pahor o filmu: "Pokazali so nam del pekla."

Za premierno projekcijo dokumentarnega filma o grozotah nacističnega taborišča Natzweiler je bilo sinoči toliko zanimanja, da so v Gledališču Miela pripravili dodatno projekcijo. Boris Pahor upa, da bo dokumentarec videlo čim več mladih.
Scenarist Marc Ramsay in Boris Pahor. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Scenarist Marc Ramsay in Boris Pahor. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

"Pokazali so nam del pekla", je po projekciji občinstvu dejal Boris Pahor, osrednja figura enourne pripovedi o tem, kaj se je dogajajo v edinem nacističnem taborišču na ozemlju današnje Francije. Scenarist Marc Ramsay jo je zgradil okoli Pahorjevih spominov, odlomkov iz Nekropole ter arhivskega gradiva - med njimi izstopajo risbe taboriščnikov.

"Nekateri dogodki, o katerih govorimo, so lahko moteči, a ne smemo jih spregledati. Zato, da se ne ponovijo več. Gledanje je lahko neprijetno, a po drugi strani nas skozi to varno vodijo Borisova podoba, besede."

Marsikdo zgodovine ne pozna, je prepričan Boris Pahor, ki pri 106 letih ponavlja, da bi morala za narodno zavest kaj narediti tudi država: "V knjige zgodovine in književnosti je treba zapisati, da mora biti človek zvest narodni zaveti in jo braniti. Otroke pa o tem podučiti, da lahko narod obstaja."

Občinstvo je dvorano zapuščalo pod vtisi pretresljive pripovedi, gledalka nam je povedala:

"Upam, da bo dokumentarec predvajan na slovenski in italijanski televiziji."

Tudi scenarist Ramsay upa, da bodo pogovori o predvajanju v drugih evropskih državah in širše obrodili sadove.

Pri nastajanju filma sodelovala tudi primorska ekipa pod vodstvom Tomaža Burlina. Tako avtor kot scenarist pa sta dejala, da dokumentarca brez pomoči Neve Zajc ne bi bilo.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki