Trenutno se predvaja:
23. avgust 2018 ob 18:45 Novice

Boris Pahor pred 105. rojstnim dnevom v Kopru o Kocbeku in OF

Tržaški pisatelj bo prestavil novo knjigo z naslovom Brez Kocbekovega sodelovanja ne bi bilo Osvobodilne fronte.
Štiri dni pred svojim 105. rojstnim dnevom je Boris Pahor doma med drugim povedal, zakaj je napisal novo knjigo z naslovom Brez Kocbeka ne bi bilo Osvobodilne fronte. Foto: Radio Koper

Pisatelj Boris Pahor bo v nedeljo praznoval 105. rojstni dan. Njegov praznik vselej pospremi kakšna javna prireditev oziroma srečanje. To bo tokrat v Kopru, v Domu knjige, kjer bo jutri, v petek, 24. avgusta, ob 11. uri, predstavil novo knjigo Brez Kocbekovega sodelovanja ne bi bilo Osvobodilne fronte. Več v prispevku Neve Zajc.

Ob svojem novem jubileju si je Pahor želel pokloniti spominu prijatelja in vzornika Edvarda Kocbeka. Odločitev pojasnjuje tako: "Zato ker Kocbeka ne mara levica, ga napada desnica, slabo ravnajo tudi tisti, ki pišejo o njem; pišejo na način, ki je nesprejemljiv za takega pisatelja, kakor je bil Edvard Kocbek, brez katerega ne bi imeli Osvobodilne fronte. To sem hotel poudariti."

Tako je zapisano tudi v naslovu knjige, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Poleg Pahorjevega ponovnega razmisleka o dogajanju ob nastajanju OF in nekaj pisem, ki sta si jih izmenjala s Kocbekom v različnih obdobjih njunega prijateljevanja, ter odlomka iz dnevniških zapisov o njunem srečanju v Münchnu, je v knjigi še pogovor Petra Kovačiča Peršina s Pahorjem, njegov esej in esej Mihaela Glavana. Navkljub letom, ki jih ni malo, pa Pahorja obdaja želja po novih izpovedih. Pravi, da mu je žal: "Da nisem napisal ene Nekropole tudi o fašizmu. Materiala imam objavljenega zadosti, da bi imel knjigo, ampak mi ni še prišel na misel kraj, kjer se je zgodilo, ne bi rad pustil Trst."

Ob prazniku pa ostaja tudi želja, da bi še enkrat šel v slovenske gore.

Prispevek Neve Zajc:


Zadnji prispevki