Trenutno se predvaja:
19. oktober 2020 ob 08:35 Novice

Bovčan ostal brez svojega turističnega bona

Eden od Bovčanov je ugotovil, da je neznanec v zadnjih štirih mesecih unovčil njegov bon in ga oškodoval za 200 evrov.
 Hčerka Bovčana je njegov bon želela unovčiti za oddih na Štajerskem (na fotografiji Pohorje), pa tega ni mogla storiti, ker je bil njegov turistični bon že vnovčen. Foto: Radio Maribor / Anja Urek
Hčerka Bovčana je njegov bon želela unovčiti za oddih na Štajerskem (na fotografiji Pohorje), pa tega ni mogla storiti, ker je bil njegov turistični bon že vnovčen. Foto: Radio Maribor / Anja Urek

Večanje števila primerov okuženih s koronavirusom in vse strožji ukrepi skrbijo tudi turistični sektor, ki mu je vlada sicer priskočila na pomoč s turističnimi boni. Doslej so jih unovčili približno tretjino - za dobrih 123 milijonov evrov. Nadzor nad kršitvami izvajajo tržni inšpektorji, pretekli teden pa so sum goljufije obravnavali tudi bovški policisti. Eden od Bovčanov je namreč ugotovil, da je neznanec v zadnjih štirih mesecih unovčil njegov bon in ga oškodoval za 200 evrov.

Da je nekdo že izkoristil njegov bon oziroma mu ga ukradel, je Bovčan ugotovil šele, ko ga je z izjavo podaril svoji hčerki, ta pa ga je želela unovčiti za oddih na Štajerskem. Takoj je poklical policiste. Če bodo odkrili storilca, ki je ukradel njegove osebne podatke oziroma morda ponaredil pooblastilo, ga bodo ovadili zaradi goljufije. Kot pojasnjuje v. d. glavne tržne inšpektorice, Martina Gašperlin, so poleg kraje bonov najpogostejše kršitve fiktivne prenočitve: "Navadno si ponudnik storitve in posameznik razdelita znesek bona. Ta plača tudi turistično takso. Vse nakazuje na to, da je bila oseba tam, v resnici pa do nočitve ni prišlo."

Doslej so izvedli 164 nadzorov, največ na Gorenjskem in v Ljubljani. V tretjini primerov so postopek že ustavili, ker nepravilnosti niso ugotovili. Globe znašajo od 200 do 600 evrov za posameznike oz. od 1.200 do 40.000 evrov za poslovne subjekte. Globe zaenkrat še niso izrekli. So pa izrekli 60 opozoril in en opomin. Nekateri postopki so sicer še odprti. Gašperlinova pa potrošnike opozarja: "Bodite pozorni na ceno! Ponudnik storitve mora zaračunati isto ceno, kot če bi plačali z drugimi plačilnimi sredstvi." Večkrat se namreč dogaja, da želijo ponudniki pri plačilu z boni za isto storitev zaračunati več.

Sinoči vladni govorec ni sporočil novosti glede koriščenja bonov. Zaenkrat torej še velja, da so prehodi možni tudi iz rdeče regije v oranžno, če je bila namestitev rezervirana pred 15. oktobrom 2020. Tisti iz oranžnih regij, torej vsa Primorska, pa lahko potujejo tudi v druge regije. Kljub temu svetujejo odpoved rezervacije, če je ta mogoča brez stroškov.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki