Trenutno se predvaja:
20. november 2020 ob 07:00 Novice

Bovčani so že skoraj pol leta brez banke

Nova KBM je konec junija poslovalnico v Bovcu združila s kobariško. Druge banke jim zaenkrat ni uspelo prepričati.
Bovčani so se znašli v nezavidljivem položaju. Foto: Shutterstock
Bovčani so se znašli v nezavidljivem položaju. Foto: Shutterstock

Med prvim valom epidemije je Nova KBM sredi marca zaprla vrata več kot polovice poslovalnic, med drugim tudi v Bovcu. Ker o načrtih dva meseca sploh niso obvestili občinske uprave, nihče na Bovškem ni slutil, da bodo konec junija tudi dokončno zaprli edino poslovalnico v občini oz. jo združili s kobariško. Na bovški občini se trudijo v kraj pripeljati drugo banko, a jim kljub naporom zaenkrat to še ni uspelo.

Argumenti, da je njihova poslovalnica edina, da je Kobarid oddaljen več kot 20 kilometrov, od Trente celo 40, da je populacija starejša in da v turističnem kraju tako domačini kot turisti ter lokalni podjetniki in turistični delavci banko potrebujejo, vodstva Nove KBM niso prepričali. Pričakovano odgovarjajo, da se je število digitalnih uporabnikov povišalo za 60 odstotkov in da lahko krajani najpogostejše bančne storitve – dvige ali pologe gotovine, odprtje računa, sklenitev varčevanja, podaljšanje limita, vlogo za kredit in druge – opravijo tudi na pošti. "Ustvarili smo 78-odstotno rast aktivnih digitalnih uporabnikov, ki spletno banko uporabljajo vsaj enkrat mesečno. Z veliko gotovostjo trdimo, da se bo trend prehoda na digitalno bančništvo nadaljeval, čemur moramo prilagajati tudi naše poslovne odločitve. Čeprav stranke napoved združevanja poslovalnic sprva sprejmejo z zadržkom, opažamo, da se privadijo," so nam pisno odgovorili.

Manjši kraji za banke niso zanimivi

S kompromisom se na bovški občini niso zadovoljili. Rešitev je župan Valter Mlekuž začel iskati pri drugih bankah: "Edini so se odzvali v Deželni banki in Primorski hranilnici. Mi smo pristali tudi na to, da bomo zagotovili prostor. Naredili smo celo anketo, ki je pokazala, da je večina ljudi pripravljena zamenjati banko." A kot so nam odgovorili v obeh bankah, je za to malo možnosti. V Primorski hranilnici pravijo, da so sicer zainteresirani za širjenje poslovne mreže, a da ne vidijo možnosti za odpiranje poslovne enote v manjših krajih, razen če bi lokalne skupnosti resno pristopile k zadevi, tako finančno kot strateško. Samo prostor po besedah predsednika uprave Primorske hranilnice, Klemena Bajta, ni dovolj: "Skupno delovanje lokalne skupnosti in hranilnice bi moralo na srednji rok zagotavljati pozitivni poslovni izid same poslovne enote. Kot hranilnica smo naravnani in dopuščamo možnost zelo nizke donosnosti poslovne enote, ker je to tudi v našem poslanstvu, a delovanje in planiranje v duhu negativnega poslovnega izida pa seveda ne prinese želenega stanja, ne za hranilnico ne za lokalno skupnost na dolgi rok."

Podobno tudi v Deželni banki pojasnjujejo, da že nekaj časa niso odprli nove poslovalnice in da mreže ne nameravajo širiti. "Vsako novo odprtje bančne poslovalnice mora biti strateškega pomena za banko in predvsem stroškovno učinkovito. Menimo, da mreža naše banke z 78 poslovalnicami trenutno zajema dovolj obširno območje pokritosti prebivalstva," je odgovorila Nataša Crnkovič.

Foto: NLB

Banka na kolesih v Bovcu dvakrat mesečno

Tako se je zaenkrat kot edina možnost, da v Bovec pripeljejo, dobesedno, banko, pokazala potujoča enota Nove ljubljanske banke, ki ima v teh krajih sicer manj komitentov. "To je banka na kolesih, ki ima tudi bankomat. Obiskovala bo 50 krajev po Sloveniji, med njimi sta tudi Bovec in Kobarid. Tudi po zaprtju naših poslovalnic smo obljubili, da bomo skušali najti način, kako banko približati ljudem, ki jim poslovanje na daljavo ni domače. Bovec naj bi obiskala dvakrat mesečno. Zaenkrat kaže, da bi to bilo v prvem in tretjem tednu v mesecu," je pojasnila Mojca Strojan iz oddelka za komuniciranje pri NLB in dodala, da bodo trase in termine testirali tri mesece.

Občina Bovec kupila stavbo Nove KBM

Občina Bovec se je sicer odločila, da od Nove KBM za dobrih 250.000 evrov odkupi stavbo v središču Bovca; nakup je v zaključni fazi. Tja si želijo iz sosednje stavbe preseliti turistično-informacijski center in urediti prostore za upravo zavoda za turizem Dolina Soče, ki je, od združitve v skupni zavod pred tremi leti, na bovškem letališču. Če bi se s katero od bank vendarle uspeli dogovoriti za odprtje enote v Bovcu, bi jim ponudili prostor na bovškem trgu, kjer je trenutno prav turistično-informacijski center.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki