Trenutno se predvaja:
19. september 2019 ob 13:01 Novice

Brez dogovora o pristanišču Seča

Vse kaže, da so se trenja med predstavniki občine in civilnih pobud v skupini le še zaostrila. Slednji so namreč po burni razpravi zapustili včerajšnji sestanek.
Radio Koper
Delovna skupina za ribiško pristanišča Seča še ni dosegla kompromisnega dogovora o njegovi gradnji. Foto: arhiv Radia Koper

V civilnih iniciativah Seča in Piran ob tem poudarjajo, da tudi v zdaj popravljenem načrtu niso upoštevane bistvene podane pripombe zainteresirane javnosti.

Edini spremembi sta manjša poglobitev morja in zmanjšanje dolžine plovil s prvotnih 23 na največ 11 metrov, ugotavljajo.

Po njihovem pri načrtovanju pristanišča niso upoštevani vsi zakoni o varovanju narave. Prevelik je plovni kanal. Gradnja ne sledi tradicionalnim standardom kamnite gradnje historičnega pristanišča, pojasnjujejo v pismu za javnost. In zahtevajo celovito ureditev polotoka Seča.

Po drugi strani je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec na srečanju s civilnimi iniciativami konec avgusta v Piranu jasno povedala, da velikih odstopanj od projektnega predloga ne more več biti. In da so sredstva za gradnjo namenska. Dva in pol milijona evrov, ki jih nameravajo pridobiti iz evropskih skladov lahko porabijo zgolj za ureditev pristanišča in ne širše okolice Seče, kot zahtevajo civilne iniciative. V piranski občini pa znova poudarjajo, da ima naložba vse pravne podlage. Potrdil jo je občinski svet. Zajeta je v proračunu. Za prijavo na razpis manjka le še gradbeno dovoljenje. Računajo, da bi ga lahko imeli konec oktobra.

Delovna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki civilnih iniciativ in občine ima torej še čas za iskanje kompromisne rešitve. Medtem pa so se začeli oglašati tudi drugi krajani Seče. Kot so nam povedali na piranski občini je ena od skupin na upravo naslovila pisno podporo za naložbo.

Lea Širok


Zadnji prispevki