Trenutno se predvaja:
25. januar 2021 ob 07:53 Novice

Brez ukrepov bi bilo število brezposelnih na Primorskem še večje

Epidemija je poglobila psiho-socialne in materialne stiske. Zaposlitev je pri mnogih negotova.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Število brezposelnih se je lani na ravni države povečalo za 16 odstotkov. Na koprski enoti zavoda za zaposlovanja je bilo konec decembra registriranih za tretjino več brezposelnih kot leto prej. Na obalno-kraškem območju se ob koncu leta tudi sicer poveča število brezposelnih, ker se zaključijo sezonska dela.

Vladni ukrepi so pomembno prispevali k temu, da se število zaposlenih ni zmanjšalo, kakor bi se sicer zaradi epidemije lahko, je povedala direktorica koprske službe zavoda za zaposlovanje, Nevenka Bandelj:
"Na našem območju je zaprosilo za čakanje na delo skoraj 2700 poslovnih subjektov za približno 13 tisoč oseb. Za skrajšan delovni čas je zaprosilo 618 subjektov, skoraj 2000 oseb je ohranilo delo. Če teh ukrepov ne bi bilo, bi bilo število brezposelnih večje."

Na koprskem Centru za socialno delo, ki pokriva območje Južne Primorske, beležijo porast stisk v vseh skupinah prebivalstva, več je tudi prosilcev za različne oblike denarnih pomoči.
Direktorica CSD Južna Primorska, Tjaša Rodman, pa je povedala: "V primerjavi z letom 2019 beležimo porast, in sicer na rednih socialnih pomočeh nekaj več kot 14 %, na izrednih denarnih socialnih pomočeh okoli 20 %, na področju občinskih denarnih pomoči 16 % porast."

Negotova situacija je ljudi pahnila v stiske, tako čustvene kot materialne. Število potreb po zaposlenih je močno upadlo, vseeno pa nekatera podjetja kot je Luka Koper, službe v proizvodnji, v zdravstvu še vedno zaposlujejo.

Koprska služba zavoda za zaposlovanje pa za april načrtuje čezmejni zaposlitveni sejem, ki bo tokrat potekal prek spleta in bo ponudil možnost zaposlovanja tudi na Hrvaškem in v Italiji.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki