Trenutno se predvaja:
17. april 2021 ob 10:19 Novice

Brezplačni prevozi za starejše odslej tudi v Vipavi

Z brezplačnimi prevozi za starejše v okviru socialnega projekta Prostofer začenjajo tudi v Vipavi.
V Sloveniji se je projektu Prostofer pridružilo že 57 občin, nazadnje občina Vipava. Na sliki vozilo za potrebe projekta Prostofer v občini Ruše. Foto: Facebook/Občina Ruše
V Sloveniji se je projektu Prostofer pridružilo že 57 občin, nazadnje občina Vipava. Na sliki vozilo za potrebe projekta Prostofer v občini Ruše. Foto: Facebook/Občina Ruše

Občina je za ta namen zagotovila električno osebno vozilo in krije vse njegove stroške, zanimanje za to obliko pomoči starejšim, ki potrebujejo prevoz do zdravstvenih ali drugih nujnih storitev, pa je pokazalo 12 voznikov - prostovoljcev. Marsikateremu mimoidočemu je pogled obstal na avtu bele barve z napisom Prostofer pred vhodom v stavbo občine Vipava: "To je zelo dobro. Posebej za stare ljudi je zelo v redu."

Župan Goran Kodelja ne skriva zadovoljstva, strošek občine pa bo 7 tisoč evrov neto na leto: "V primerjavi z nekaterimi drugimi ponudniki podobnih storitev je bila ta zadeva, za nas, z ekonomskega vidika sprejemljiva."

Vipava je 57. občina v Prostoferjevi mreži. Starejšim so prevozi po nujnih opravkih na voljo med tednom, izjemoma tudi ob sobotah, poudarja vodja tega socialnega projekta, Miha Bogataj: "Razmišljam, da bi tu opravili 20 do 30 prevozov, kar je povsem dovolj. S takim vozilom bi zmogli tudi 50, 60 prevozov in kakšnega več na dan."

"Je povpraševanje. So potrebe. Za tiste, ki res nimajo prav nikogar od svojcev, da bi jih peljal v trgovino, pa tudi do frizerja in po drugih opravkih," pravi voznica-prostovoljka Valerija Zalar, njen kolega v tej storitvi, mladi upokojenec Robert Andlovec, pa dodaja: "Na tak način bi rad tudi malo pomagal ljudem, ki ne zmorejo sami. In bo to ena oblika pomoči. Pač, tako čutim."

Za starejše nameravajo zgraditi tudi dnevni center, toda projekt so zaradi previsokih stroškov za nekaj časa zamrznili, dodajajo še v vipavski občinski upravi.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki