Trenutno se predvaja:
13. april 2021 ob 15:03 Novice

Brezposelnost pada, povečuje se povpraševanje po kadrih

Na severnem Primorskem brezposelnost še vedno pada, obenem pa se povečuje povpraševanje delodajalcev po kadrih.
Na fotografiji moški preverja seznam prostih delovnih mest, ki je izobešen na pročelju Zavoda za zaposlovanje. Foto: BoBo
Na fotografiji moški preverja seznam prostih delovnih mest, ki je izobešen na pročelju Zavoda za zaposlovanje. Foto: BoBo

Stopnja registrirane brezposelnosti je bila konec januarja na območju novogoriške enote Zavoda za zaposlovanje 6,9 odstotna, medtem, ko je državni ravni 9,4 odstotka. Kljub temu pa te številke niso najbolj vzpodbudne, če jih primerjamo z enakim lanskim obdobjem.

Konec marca je bilo na območju novogoriške enote Zavoda za zaposlovanje prijavljenih 3354 brezposelnih oseb, kar je 15 odstotkov več kot marca lani. Direktorica Tanja Cink ob tem pojasnjuje: "Brezposelnost se še vedno zmanjšuje. Tudi v marcu beležimo povečanje zaposlovanja. Moramo pa poudariti, da je v spomladanskem času več zaposlovanja nekaj povsem običajnega." Odjave brezposelnosti so v veliki meri posledica samozaposlitev. "Osemdeset procentov vseh odjav je bilo zaradi zaposlitve, oziroma samozaposlitve, vendar je to še vedno za pol manj kot marca lani."

Povečuje pa se tudi povpraševanje delodajalcev po novih zaposlitvah, pove Tanja Cink: "Največ kadra se išče v predelovalni industriji, na področju kovinarstva,drugih tehničnih poklicih. Iščejo se varnostniki, gradbeni delavci, na področju osebne asistence, delavci v gostinstvu."

To pa so profili, ki jih v bazenu brezposelnih praviloma ni. Slika brezposelnosti bi bila brez vladnih ukrepov bistveno slabša, saj mnogi koristijo možnost čakanja na delo, oziroma skrajšan delovni čas. Kljub temu stanje na severno Primorskem ni posebno vzpodbudno v primerjavi z ostalimi regijami, saj ima le tri večje zaposlovalce. To pa so Mahle, Kolektor in Hydria. Ob aktivni politiki zaposlovanja, novogoriški Zavod za zaposlovanje uspešno izvaja usposabljanje za samozaposlovanje in je mestni občini Nova gorica predlagal tudi sprejem odloka, na podlagi katerega bi le ta izdatneje finančno pomagala pri tem procesu.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki