Trenutno se predvaja:
6. september 2019 ob 13:16 Novice

Častni občan zbiral pričevanja posoških staroselcev

Na proslavi ob prazniku novogoriške občine bodo podelili letošnje občinske nagrade, med njimi tudi naziv častnega občana.
SNG Nova Gorica/Damir Ipavec|
Foto: V Novi Gorici je že vse pripravljeno na osrednjo slovesnost ob prazniku mestne občine, ki bo nocoj v Slovenskem narodnem gledališču. Foto: Damir Ipavec

Pavel Medvešček je pol stoletja zbiral pričevanja posoških starovercev in njihove skrivnosti objavil v knjigi Iz nevidne strani neba, ki je doživela že tretji ponatis. Mnogo starovercev je na območju Primorske živelo še v 19. in na začetku 20. stoletja. Medvešček se je srečal z enim od zadnjih.

"Mene je najbolj presenetilo, da ko sem prišel prvič do Janeza Strgarja, ki je največ vedel o starovercih, me je presenetil s tem, da on nič ne ve, da sploh tega ne pozna in kje sem jaz to slišal. Vprašal me je, zakaj hočem to vedet. Šele na koncu sem ugotovil, da je imel težave s svojimi strici, ker se niso hoteli opredeliti in se pogovarjat o starovesrtsvu, ker so prisegli, da se o tem ne pogovarja z drugimi."

Pričevanja starovercev so mu odprla povsem nov svet, za katerega prej ni vedel.

"Ugotovil sem, da so ti staroverci pravi zaščitniki narave, da jo tako cenijo, da je narava za njih božanstvo. Vedeli so, da brez narave ne bodo preživeli. Vedeli so da jo je treba čuvat in spoštovat kajti brez nje ne bomo preživeli.

Z nocojšnjo slovesnostjo se bo začelo tudi osrednjo dogajanje ob prazniku, ki ga mestna občina v spomin na Goriško fronto obeležuje 9. septembra. Program, ki bo trajal do konca meseca so pripravila različna društva, institucije in posamezniki, namenjen pa bo vsem generacijam. Posebno pozornost so namenili 110-i obletnici prvega poleta Edvarda Rusjana, ki ga bodo obeležili v nedeljo 22. septembra, ko bo potekal polet z letalom pod solkanskim mostom, kasneje pa bodo predvajali dokumentarni film Leteča brata Rusjan.

Na nocojšnji slovesnosti v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica bodo podelili tudi druge občinske nagrade. Nagrado Franceta Bevka bo letos prejel akademski igralec Radoš Bolčina za izredne igralske dosežke, nagrado Mestne občine pa bodo prejeli : zdravnica Vidojka Majcen Vuga, pravnica Ana Anita Mokorel in šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja Tržaške province. Plaketo mestne občine bodo podelili Miranu Srebrniču, Olgi Srebrnič, Športnemu klubu Twist Nova Gorica in Goriškemu literarnemu klubu Govorica.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki