Trenutno se predvaja:
19. oktober 2019 ob 11:00 Novice

Čebelarji bodo zaradi slabe letine dobili pomoč. Jo bodo tudi oljkarji?

Oljkarji so sredi pobiranja pridelka. Normalnih letin že dolgo ni, značilnosti tokratne sta zgodnje pobiranje in manjši pridelek. Čebelarji zaradi slabe letine že oddajajo vloge za finančno pomoč.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Lani so oljke zelo dobro obrodile, letos so si, pravijo oljkarji, vzele počitek. Občuten je tudi napad škodljivca - oljčne muhe. Janka Bočaja smo obiskali na dan, ko oljk ni pobiral, saj je nasad zmočil dež:

"To je druga najslabša sezona v zadnjih desetih letih, precej je osiromašena."

Tako je tudi v hrvaškem delu Istre, opaža tudi Elio Valentič:

"Najprej smo pobrali italijanske sorte; v primerjavi z lanskim pridelkom je bilo plodov 40 odstotkov. Nato smo pobrali še avtohtone sorte, kot je buža, pri katerih je bilo le 17 odstotkov pridelka."

Janko Bočaj v oljčni kleti. Foto: Radio Koper

S pobiranjem ne gre čakati zato, da bi bil izplen večji, je prepričan Bočaj, doma in v tujini večkrat nagrajeni oljkar:

"S časom pada sestava polifenolom, olja imajo manj klorofila in antioksidantov, zato so manj obstojna."

V laboratoriju Inštituta za oljkarstvo so nekatera sveža olja že ocenili. Parametri kažejo na dobro kakovost. Slabši pa so pogoji, v katerih delajo po požaru v kampusu Livade, pravi Milena Bučar Miklavčič:

"Problemi z Univerzo so veliki. Sprašujemo se tudi, ali država misli resno z oljkarstvom, če niti prostorov in kadra ter opreme ne more urediti."

Letošnjega oljčnega olja bo torej manj. Če je bilo lansko shranjeno na pravilen način, je lahko še vedno kakovostno. Oljkarske organizacije so Ministrstvu za kmetijstvo predlagale, da bi jim, tako kot je čebelarjem, pomagalo zaradi izpada pridelka.

Finančna pomoč za nadomestilo škode v čebelarstvu v letu 2019 je namenjena čebelarjem, ki so utrpeli izpad čebeljih pridelkov, zaradi česar se soočajo z izgubo dohodka. Škoda je nastala zaradi slabih vremenskih razmer, zaradi katerih je prišlo do zmanjšanja medenja medovitih rastlin in kristalizacije medu v satju, ki je posledica prerazmnožitve rdečerjave puhaste smrekove ušice. Pomoč znaša do največ 3,5 evra na čebeljo družino, so zapisali na Agenciji za kmetijske trge. Rok za oddajo vlog je 28. oktober.

Tjaša ŠkamperleZadnji prispevki