Trenutno se predvaja:
10. oktober 2019 ob 16:17 Novice

Center za nadzor prometa na morju bo eden najsodobnejših v svetu

V novi stavbi Uprave za pomorstvo v koprski marini bo do konca prihodnjega leta zaživel nov center za nadzor prometa na morju. Zagotavljal bo večjo varnost in hitrejše reševanje na morju.
Radio Koper
Pogled iz novega centra na pristanišče. Do "vts območja" v Sloveniji še daleč. Foto:Radio Koper/Lea Širok

Z novo infrastrukturo Slovenija končno ne bo več zaostajala za drugimi državami pri zagotavljanju varnosti plovbe, poudarja direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec:

"Vsekakor bomo imeli zadnjo tehnologijo, najboljšo, preizkušeno, in vsekakor se bomo lahko kosali z vsemi ostalimi državami."

Omogočen bo celosten nadzor plovbe, vključno z ribiškimi ladjami. Večja bo varnost ob slabših vremenskih razmerah. Možnost izrednega dogodka na morju bo manjša za kar 75 odstotkov. Dobili bodo lasten radar. Učinkovitejši bodo tudi v primeru onesnaženj. Primož Bajec vodja oddelka za nadzor prometa in reševanje pri Upravi za pomorstvo.

"Radarski sistem bo imel tudi možnost pokrivanja onesnaženj na morju, kar trenutno v Sloveniji nimamo."

V sistem se bodo lahko povezale vse pristojne službe za posredovanje na morju. Sam sistem za nadzor plovbe ali vts pa ne bo omejen zgolj na Slovenijo.

Kot pojasnjuje Maurizio Rondoni, direktor rimskega podjetja Elman, bo to vzorčen primer in gonilo povezovanja v širši regiji. Ob tem dodaja, da nameravajo vzpostaviti sistem, ki ga bodo zavidala tudi pristanišča severne Evrope.

Sistem bo vzpostavljen čez dobro leto dni. Direktor Uprave za pomorstvo Klinec nato pričakuje še drugi korak. In sicer, razglasitev vts območja v Sloveniji.

"Za vts območje so predpisani minimalni kadrovski standardi. Tega pa, žal, ne dosegamo. Tu bo potrebna politična volja, da bi se to razglasilo in vzpostavilo kot vts."

Slovenija bi tako lahko nudila storitev nadzora plovbe ladij od vstopa v slovenske vode do priveza in obratno. Po ocenah Klinca bi morali na novo zaposliti 12 sodelavcev.

Lea Širok


Zadnji prispevki